Sorting by

×
BiyolojiDoğa ve ÇevreKimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Bitkilerde Bulunan Doğal Bir Bileşik Farelerde Alzheimer’ı Durdurdu

Salk Enstitüsü’nden bilim insanları bazı meyve ve bitkilerde, farelerde Alzheimer hastalığından kaynaklanan hafıza kaybını durduran doğal bir kimyasal olduğunu keşfettiler. Yapılan deneylerde normalde bir yıldan küçük farelerde  içinde geliştirilen Alzheimer semptomlarının fisetin adı verilen bir flavonol bileşiği sayesinde ilerleyen progresif hafıza ve öğrenme kayıpları engellendi. Buna rağmen bu ilaç beyindeki amiloid plaklarının değiştiremiyor. Bu plaklar Alzheimer hastalığına neden olan protein birikmelerinden oluşuyor. Yeni araştırma Alzheimer semptomlarının beyindeki bu plaklardan bağımsız olarak tedavisini öneriyor.

“ Şimdiden normal hayvanlarda fisetinin hafızayı geliştirdiğini tespit ettik. Bu çalışma sayesinde Alzheimer ‘ın hayvanlar üzerindeki etkileri gösterilmiş oldu,” diyor Salk Enstitüsü Nörobiyoloji Laboratuvarı’ndan kıdemli bilim insanı Pamela Maher.

On yıldan daha öncesinde Pamela Maher fisetinin nöronları yaşlanmaya karşı koruduğunu keşfetmişti. Pamela ve meslektaşları bu çalışmadan beri, hücre kültürleri ve fare çalışmalarını izole ederek bileşiğin beyin hücreleri üzerinde hem antioksidan hem de antienflamatuar etkileri olduğu gözlendi. En sonunda fisetinin hücre yollarında barınarak hafızayı etkilediği anlaşıldı.

Bu bileşikler ise salatalıktan, çileğe pek çok bitki ve meyvede yer alıyor.

Farelerde Alzheimer’a bağlı iki gen mutasyona uğratıldı. Sonrasında fareler üç aylıkken yemeklerine fisetin konmaya başlandı.Fareler yaşlandıkça hafıza ve öğrenme yetenekleri test edildi. Fisetin verilmeyen farelerin bilyalarla yapılan testlerde öğrenme zayıflığı gösterdiler. Fakat fisetin alan fareler Alzheimer olmayan fareler yani normal fareler gibi verilen görevleri yaptı.

Maher ; “Alzheimer başlamış olsa bile fisetin semptomları engellemeye devam ediyor.” diyor. 

Fisetin alındığında p35 adı verilen proteinin bloke edildiği gözlendi.  P35’in kısaltılmış versiyonunun pek çok hücre içi moleküler yolu açıp kapayan bir anahtar olduğu biliniyor. Bir sonraki adımsa, farelerde etkili olan fisetin tedavisinin insanlarda etkileri araştırılacak.

fisetin çilekte

Fisetin_(flavonoide)
Fisetin Molekülü

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140127193745.htm

Araştırma Referansı :

  1. Antonio Currais, Marguerite Prior, Richard Dargusch, Aaron Armando, Jennifer Ehren, David Schubert, Oswald Quehenberger, Pamela Maher. Modulation of p25 and inflammatory pathways by fisetin maintains cognitive function in Alzheimer’s disease transgenic miceAging Cell, 2013; DOI:10.1111/acel.12185
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu