Bilim adamları Evren’deki en parlak ışıklardan birini kullanarak 50 milyon yıllık bitki fosilinin biyokimyasal yapısını aydınlattılar. Paleantologlardan oluşan bir ekip, ABD’ de eosen döneminden kalma iyi korunmuş nadide bir fosil olan ‘Yeşil Nehir Formasyonu-Green River Formation” güneşten milyonlarca kez daha fazla parlak X ışınları (röntgen ışını) ile bombardıman yaptı. Bu ışığı elde etmek içinse senkrotron parçacık hızlandırıcı kullanıldı.
Manchester Üniversitesi, Diamond Light Source ve Stanford Senkrotron Radyasyon Işık Kaynağı’ndan bilim insanları elde ettikleri bulguları ve resimleri Metallomics ve Kraliyet Kimya Topluluğu dergisinde yayınlandı.
Manchester Üniversitesi’nden Baş yazar Dr. Nicholas Edwards diyor ki; ” Senkrotron daha fosiller hakkında yeni bilgiler elde etme potansiyeli olduğunu göstermişti. Bu çalışmayla , aynı teknikleri kullanarak yaşam ağacından tümüyle farklı bir bölümdeki biyokimyasal bilgiyi elde edebileceğimizi görmek istedik . Bunu yapmak için fosil bitkilerinin kimyasını test etmek gerekir. Böylece fosil materyalinde doğrudan yaşamış organizmalardan gelen ayrışmış ve fosilleşme prosesiyle değişmiş maddeler gözlenebilir. ”
Senkrotron sayesinde farklı elementlerin detaylı imajları ve bu maddelerin diğer elementlerle nasıl kombinasyonlar sağladığı gözlenebildi. Bakır, çinko ve nikelin fosil yapraklarda dağılımı modern yapraklarda neredeyse belirleyicidir. Her elementin yapraklarda dağılımı ve sülfürün diğer elementlerle bağlanışı günümüzdeki bitkilere oldukça benziyor.
“Çok bir numunede bir yaprağın tarih öncesi tırtıllar tarafında yenildiği gözlemledik. Yani günümüzdeki tırtıllar gibi. ” diyor Profesör Roy Wogelius.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140325210416.htm
Referans:
- Nicholas Paul Edwards, Phillip Lars Manning, Uwe Bergmann, Peter Lars Larson, Bart van Dongen, William I Sellers, Samuel M Webb, Dimosthenis Sokaras, Roberto Alonso Mori, Konstantin Ignatyev, Holly E Barden, Arjen van Veelen, Jennifer Anne, Victoria M Egerton, Roy A Wogelius. Leaf metallome preserved over 50 million years. Metallomics, 2014; DOI: 10.1039/C3MT00242J