Bilinçli rüyalar sayesinde bilimadamları beyinin hangi merkezinin aktif olduğunu tespit edebiliyor. Uyanıkken insan bilinçlidir, fakat uyuduğunda değildir. Fakat bazı insanlar, bilinçli rüya görenler, uyurken çevrelerine karşı uyanıktır. MR tomografi sonuçlarına göre , bilinçli rüyalar görülürken özel bir kortikal ağ kurularak, beynin sağ dorsolateral prefrontal korteksi, frontopolar bölgeler ve precuneus aktif hale geliyor. Bütün bu bölgeler insanın özdüşünümsel fonksiyonlarıyla bağlantılı. Bu araştırmayla bilinçli rüyayla insan bilinçliğinin nöral temellerinin içeriği açığa çıkıyor.
İnsanın kapasite olarak kendini algılaması, özdüşünümsel ve bilinçsel gelişimi de nörolojide halen çözülmemiş gizemlerden biri olarak gösteriliyor. Günümüzde modern teknolojinin oldukça gelişmiş olmasına rağmen, insanın bilinçli halden bilinçsiz hale geçişi tümüyle görüntülenemiyor. Asıl bu problem bu geçiş fazında beyindeki aktivitelerin oldukça düşmesi, bu da beyin aktivitesininin ölçümünü oldukça zorlaştırıyor.
Münih Max Planck Psikiyatri Bölümü ve Leipzig İnsan Bilişsel ve Beyin Bilimleri’nden bilimadamları bilinçli olan ve bilinci açık uyuyabilen ve aryıca uykularını kontrol edebilen hastalarda yani bilinçli-rüyacılarda beyinin aktif kısmı üzerinde bir takım araştırmalar yapıyorlar.
Normal uykuyla, bilinçli uyku birbirine benzemesine rağmen, bilinçli uykuda serebral kortekste aktivite saniyeler için artıyor.Ayrıca precuneus’ da aktif hale geliyor ve bu kısımın uzun süredir insanın kendi kendini algılamasıyla alakalı olduğu düşünülüyor. Bu araştırmayla beyinin daha öncede bilinçli fazda kullandığı bölgeler teyit edilmiş oldu.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120727095555.htm