Bilim Kahramanları Derneği tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen FIRST® LEGO® League (FLL) ‘de 9-16 yaş arası gençler yarışmada takım halinde çalışarak , problemleri çözen robotlar yapıyor. Bu yılın teması ise; “Senin Dünyan Senin Sınıfın” . 15 Şubat 2015’de İstanbul maratonuyla başlayacak turnuvalar, Bursa ,Ankara ve İzmir illerinde sırasıyla yapılacak. En son olarak Ulusal Final Turnuvası’nda yarışılacak. FLL aslında muhteşem bir şey 60 ülkede 170 bin çocuğa şimdiden ulaşmak ve gençleri bilim ve teknoloji konularında kazanımlar sağlıyor.
Çocuklar Lego’nun ürettiği robot seti (LEGO Mindstorms), robot programlama yazılımını kullanarak verilen görevi yerine getiriyorlar. Her yıl temaya uygun olarak verilen görevleri başarıyla gerçekleştiren gençler projeleri sergiliyor. Katılanlar için muhteşem bir deneyim olacağını düşündüğüm turnuvalar gerçekten ilgi çekici.
Peki FLL nedir?
Aslında her şey ABD’nin başarılı mühendis, mucit, girişimci Dean Kamen’in bir cümlesiyle başlıyor: “Toplumlar zihinsel olarak kucakladıkları kişilere benziyor.” Dean Kamen, bu cümleden yola çıkarak, toplumun, sanatçı ve profesyonel sporcuları kucakladıkları gibi en az onlar kadar değerli ve topluma katkı oranı çok yüksek olan mühendis ve bilim insanlarını kucaklamaları gerektiğini düşünen FIRST Vakfı’nı (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) kuruyor. Vakıf 1989’dan itibaren düzenlediği liselerarası turnuva dizisinde başarılı olunca, 1998’de ilk ve orta öğretim (9-16 yaş arası) için yeni bir turnuva başlatıyor.
Yurt dışında FIRST® LEGO® League (FLL) ismiyle bilinen ve küresel, birleştirici, eşitleyici, her senesi muhteşem maceralara gebe, özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde, toplumsal anlamı olan çözümler üreten bir gençlik yetişmesi için vitamin görevi gören bu turnuvayı; ülkemizde Bilim Kahramanları Buluşuyor adı altında gönüllüler ve destekçilerin katkısıyla 2005 sezonundan beri düzenliyoruz.
FIRST
FIRST Vakfı gençlerin bilim ve teknolojiye ilgi ve katılımlarını sağlayacak vizyon ve misyonu sağlar.
Bu vizyon FIRST’ün kararlarını yönlendirip, FLL’nin doğuşuna sebep olmuştur.
FIRST Vakfı her sezon temanın oluşumunu, FLL programı standartlarının oluşmasını, şampiyonluk turnuvalarını ve destek dokümanlarını geliştirir.
Katılımın Etkileri
8 sezonda kadar 22 ilden 5.200 gence ulaştık. Takımlarımız uluslararası turnuvalarda, biri Avrupa Şampiyonluğu olmak üzere, 13 ödül aldılar. Destekçilerin katkılarıyla bu yolda yürümeye devam ediyorlar.
Destekler sayesinde 2 katılımcı ABD üniversitelerinden burs kazandı.
9′ ncu sezon erişim hedefi ise 25 ilden 2.000 genç.
Bilim Kahramanları Derneği sitesinde amaçlarını şöyle açıklıyorlar;
“Amacımız; önümüzdeki dönemde ilköğretim seviyesindeki bir takımın, patent başvurusu yapması! Katkılarınızla, bugün patent, yarın girişimci, etkin vatandaş, ertesi gün temel bilimlerde Nobel ödülü adayları çıkabileceğine inanıyoruz”
Türkiye’de bu gibi faaliyetlerin yapılması gerçekten umut verici .
Turnuva katılım şartları ve detaylı bilgi için :
http://www.bilimkahramanlari.org/index.php
http://www.bilimkahramanlari.org/sezon_dosyalari.php
Son Çıkan Lego Mindstorms EV3 Hakkında
Lego’ nun üçüncü nesil programlanabilir robotu LEGO Mindstorm EV3′ ü Las Vegas Elektronik Tüketicileri Şovu’ nda (CES 2013) tanıttı. Önceki NXT jenerasyonuna göre daha da geliştirilen Lego Mindstorms EV3 oldukça zekice özelliklerle beraber geliyor. Yeni ayrıca Android ve iPhone cihazlarıyla doğrudan uyumlu. Gerçi önceki sette Bluetooth desteğiyle kolaylıkla cep telefonu veya tabletlerden kolaylıkla yönetilebiliyordu. Fakat yeni model de SD kart ile hafıza da genişletilebiliyor. Ayrıca 4 servoya imkan sağlayan yeni bir beyine sahip. Lego Mindstorms setlerini ilk olarak 1998’ de üretti ve 2006’ da NXT serisiyle ikinci nesli üretti. 2013 sonbaharında ise yeni Mindstorms seti EV3’ ü piyasaya sürdü. Lego Mindstorms setleri Lego tarihinde en çok satan ürün olarak ön plana çıkıyor. Lego Mindstorms robotları o kadar eğitici oyuncaklar ki, yurtdışında pek çok okulda yıllardır çocukların eğitimi için kullanılıyor. Ülkemizde son birkaç bu setler bazı okullar tarafından eğitim amacıyla kullanılıyor. Ayrıca bazı yarışmalar da düzenleniyor. Amerika da ise NASA ve devlet kurumları gençler ve çocuklar için pek çok yarışmalar düzenleniyor. Lego setleri tasarlamaya ve buluş yapmaya oldukça uygun. Hatta Lego Mindstorms için yazılmış pek çok kitap mevcut.Bu kitaplarda pek çok yeni modelin yapımı hatta LEGO brick(tuğla) inin nasıl hackleneceği bile anlatılıyor.
http://www.gercekbilim.com/lego-ev3-mindstorms-robotlar-ces-2013-te-tanitildi/