Sorting by

×
BiyolojiMakaleler

Bilim İnsanlarını Şaşırtan Keşif: Derimiz Karaciğerimizle İletişim Kuruyor

Güney Danimarka’ dan bilim insanları derimizin karaciğerimizle iletişim kurabildiğini keşfetti. Bilim adamlarını şaşırtan keşif, cilt hastalıklarının vücudun tamamını nasıl etkilediğini anlamaya yardımcı olabilir. Prof. Susanne Mandrup ve araştırma grubu, Güney Danimarka Üniversitesi’ndeki Moleküler Biyoloji ve Biyokimya Bölümü’nden Nils Færgeman’ ın araştırma grubuyla birlikte çalışarak gerçekten farklı bir keşife imza attı.Vücudumuzdaki en büyük organ olan derimiz, karaciğerimizle konuşabiliyor.

“Derimizin karaciğer metabolizmasını etkilediğini görmek gerçekten sürpriz oldu,” diyor Susanne Mandrup and Ditte Neess. Bu fenomen araştırmacının laboratuvar faresinde gözlendi. Nakavt faresi adı verilen  farede, özel bir yağ bağlanma proteini olan CoA bağlayıcı protein kaldırıldı(nakavt). Bazı nakavt fareleri garip yağlı bir kürke erişirken, annelerinden sütten kesilmede bazı zorluklar yaşadı. Sütten kesilme periyodunda daha az kilo aldı ve gelişmediler. Ayrıca karaciğerlerinde yağ birikimi oldu.

“Başlangıçta karaciğerdeki bu yağ birikiminin eksik genden dolayı olduğunu düşündük. Fakat bu konuda bir dizi araştırma bunu geçersiz kıldığından, yeni bir açıklama geliştirmek zorunda kaldık,” diyor Ditte Neess. Ditte ve meslektaşları bu bitap düşmüş fareyi alarak bir daha inceledi. Bu farelerin tüyleri yağlıydı ve bu sızıntılı derileri normal farelerden daha fazla su kaybediyordu.

Fareler su kaybettiğinde ısı da kaybetti. Sonrasında araştırmalar farelerdeki bu su ve ısı kaybının, karaciğerde toplanan yağ ve annelerinden sütten kesilince zayıf düşmesinin neden olabileceğini düşündüler. Araştırmacılar buna açıklama getirmek için bazı fareleri yağ bağlama proteininden mahrum bıraktı. Nakavt farelerine benzer şekilde bu farelerinde karaciğerinde yağ toplandı ve sütten kesilmede problemler yaşadılar. Böylece yağ bağlama proteinin eksikliğinde karaciğerde yağın toplandığı anlaşıldı.

Derideki deformasyonun karaciğerle nasıl iletişim kurduğu anlamak için araştırmacılar fareleri vazelinle kaplamaya karar verdiler. Bu sayede ciltte buharlaşma engellenecek ve ısı kaybı duracaktı. Sonuç olarak karaciğerdeki yağ birikmesi yok oldu. Fakat teorik olarak vazelinde yağ bulunduğundan yağ cilt tarafından emilmiş ve fare tarafından sindirilmiş olabilirdi. İşte bunu engellemek için bir öğrenci sex shop’ tan bulduğu sıvı lateksle fareyi kapladı .

İşte mavi lateksle kaplanan farenin karaciğerinde yağ birikmesi yeniden yok oldu.

“Farenin derisinde su sızdıkça fare soğuğu hissediyor ve buda yağ dokularındaki yağın yıkılmasına neden oluyor. Sonra bu yıkılan yağa karaciğere gidiyor. Fareler de bu enerjiyi dokularından karaciğere aktarıyor,” olarak açıklıyor Susanne Mandrup ve Ditte Neess .

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131206101611.htm

  1. Ditte Neess, Signe Bek, Maria Bloksgaard, Ann-Britt Marcher, Nils J. Færgeman, Susanne Mandrup. Delayed Hepatic Adaptation to Weaning in ACBP−/− Mice Is Caused by Disruption of the Epidermal BarrierCell Reports, 2013; DOI: 10.1016/j.celrep.2013.11.010
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu