Londra’ da Royal Free Hastanesi’nde bilim insanları kök hücreleri kullanarak laboratuvar ortamında, burun, kulak ve kan damarlarını yapmayı başardı. Dünya’ da Amerika dahil pek çok laboratuvarda kök hücreden laboratuvar ortamında organ üretmek için çalışıyor. Artık İngiltere’ den şanslı birkaç hastaya laboratuvar ortamında yapılmış kan damarları, göz yaşı kanalları, soluk borusu nakledilmiş bulunuyor.
Araştırmacılar yakında vücudun diğer parçalarını da insan vücuduna nakletmeyi planlıyorlar. Dünya’nın ilk laboratuvar ortamında kök hücrelerden yapılmış burnunu nakletmeye hazırlanıyorlar.
En son geçen sene İngiliz ekip, kanserden burnunu kaybeden bir İngiliz vatandaşına laboratuvar ortamında yapılmış bir burun yaptılar. Burnun süngerimsi yapısını taklit etmek için yapı önce tuzlu ve şekerli bir kalıpta bekletildi. Sonrasın burun hastanın koluna nakledilerek cildin burnu sarması ve onarması beklendi.
Prof. Seifalian ve ekibi burnu hastanın yüzüne nakletmeden önce resmi kurumlardan onay için bekliyor. Prof. Seifalian hastanın yüzüne nakil yapmadan herhangi bir şey belirtilemeyeceğini söylüyor.
Prof. Seifalian daha önce kan damarları,gözyaşı kanalları ve soluk borusu yapılarında kullanılan polimer için patent aldı. Geçen yılın sonlarında Hindistan ve Londra’da test laboratuvarlarında yapılan kulaklar için testler başladı. Bu sayede kulakları olmadan doğan insanlar için bir fırsat doğacak.
‘ Kulakları yapmak burunları yapmaktan çok daha zor çünkü bütün dış şeklin ve cildin sıkıca oturması gerekiyor. Özellikle yeni kulağa ihtiyaç duyan çocuklar için kaburgadan kıkırdak almak oldukça invasif bir uygulama,’ diyor Prof. Seifalian’ın laboratuvarında bugüne kadar düzinelerce kulak ve burun yapmış olan plastik cerrahı Dr. Dr Michelle Griffin. Ayrıca, karın altı bölgeden alınacak yağ hücreleri sayesinde labortuvardaki kulakların daha hızlı büyüyebileceğini belirtiyor.
Dr Griffin ilerde tümüyle sentetik bir yüz yaratabilmeyi plandıklarını fakat polimer iskeletlerin vücuttan atılmayacağını öncelikle kanıtlamaları gerektiğini belirtiyor.Bilim insanları burun ve kulaktan sonra daha kompleks akciğer, böbrek, karaciğer gibi organları üretmeye çalışacaklarını belirtiyorlar. Başlangıç aşamasında bir organı birebir üretmenin gerekmediğini ve şimdiden üretilen soluk borusu, gözyaşı kanalı gibi yapıların yeterince işe yaradığı belirtiliyor. 16 milyon dolar harcanan araştırma 2016’ya kadar yaygınlaşacak. Eklenen organların kanser gibi yan etkileri de uzun süreli olarak incelenek. Böylece ilerde mükemmel organlar yapılabilecek.
Gelecekte organları üreten fabrikaların açılabileceği belirtiliyor.
Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2599568/UK-scientists-make-body-parts-lab.html
merhabalar. 26 yaşında Bir yakınımın erken menopoze girme durumu oluştu. Kromozan yapısı 45x+46xx olup, fsh 44, LH 10.6, E2 46 dır. İleride yumurta nakli veya donasyon ile çocuğu olur mu. Beni bilgilendirirseniz, çok sevinirim. Saygılarımla
Bu konuyla ilgili bir bilgimiz yok biz sadece haberleri aktarıyoruz.