Herhalde çoğu Star Trek hayranı WARP motorlu ışıktan hızlı gidebilen Atılgan uzay gemisine hayrandır. Her ne kadar bilim kurgu gibi gelse de, bilim camiası, Miguel Alcubierre’in 1994’te öne sürdüğü ışıktan hızlı giden Warp motorunun fizibl olduğunu düşünmeye başlamış olabilir. Bu İndianapolis’te düzenlenen Amerikan Aeronotik ve Astronotik İtki ve Enerji Forumu’nun bul yıl ki konusu Alcubierre Warp Motoru’ydu.
Alabama Üniversitesi Huntsville İtki Araştırma Merkezi’nden mühendis ve araştırma asistanı Joseph Agnew’in sunumunun konusu, bu Warp motorunun fizibilitesi ve teknolojisini belirlemek üzerineydi. Agnew Warp itki motorunun arkasındaki teoriyi basitçe açıkladı.
Alcubierre tarafından öne sürülen ışıktan hızlı yolculuk konsepti;Agnew tarafından Einstein’ın uzay,zaman ve enerjinin Evrenle etkileşime girmesini açıkladığı alan teorilerine çözüm üretebilir.
Layman koşullarında, Alcubierre Motoru ışıktan hızlı yolculuğa ulaşmak için uzay zaman dokusunu bir dalganın içine yayarak, ön kısımdaki uzay kısalırken, arkadaki uzayın genişlemesine imkan veriyor.
Teoride bu dalganın içindeki uzay aracı,Warp balonuna binerek ışık hızından daha büyük hızlara çıkabilir.İşte buna “Alcubierre Metric” deniyor.
Genel Rölativiteye Uyuyor Mu?
Genel Görelelik açısından yorumlandığında, bu warp balonunun içindeki cisim için eylemsizlik referansı kafesi oluşturuyor. Aynı sebeple önceden düz olan uzay-zaman bölgesinde ve ışık hızı aşımında benzeri balonlar olabilir.
Çünkü uzay gemisi, uzay-zamana doğru hareket etmiyor(fakat uzay-zamanı kendisi hareket ediyor), geleneksel rölativistik etkiler(zaman genişlemesi gibi) uygulanamaz.
Kısacası Alcubierre Metric rölativite kanunlarını ihlal etmeden, ışıktan hızlı yolculuğa imkan veriyor.
Normalde bu konsept yıllardır teorik ve spekülatif olarak göz ardı edildi. Fakat geçtiğimiz yıllarda NASA Johnson Uzay Merkezi’nin Gelişmiş İtki Fiziği Laboratuvarı Ekip Lideri Harold “Sonny” White sayesinde yeni bir nefes aldı.
2011’de 100 Year Starship Sempozyumu’nda White Alcubierre Metric’teki bazı hesaplamaları güncelledi. Sunumun başlığı Warp Alanı Mekaniği 101’dı. Yani sanki bir ders gibi tekrar sundu.
White’a göre Alcubierre teorisi bazı ciddi testler ve geliştirme gerektiriyor. Sonra ise White ve meslektaşları Eagleworks Lab’ta bir çok çalışma yapıyordu.
Agnew’da benzeri bir açıdan akademik kariyerinin büyük kısmını Warp teorisi ve mekaniğini araştırmakla geçirdi.
Agnew warp motoru konseptinin bilimsel çevrelerde pek ciddiye alınmadığını ve bunun aşılması gereken en büyük zorluk olduğunu belirtiyor.
Başta gruplandırma yaparken, süper parlak cisimlerle kategoriye soktuğunda ışık hızını ihlal ettiğini gördü. Fakat sonra teoriyi iyicene araştırdığında bu problemlerle karşılaşmayacağını anladı. Eğer araştırmacılar daha da ilerlerse konunun çok ilgi çekeceğini düşünüyor. Teorinin doğası gereği oldukça caydırıcı gözüküyor, çünkü kantitatif sonuçlar yerine ancak denklemlere bakıyorsunuz.
Yine son yıllarda kütleçekim dalgalarının tespiti gibi büyük gelişmeler yaşandı. LIGO’nun bu keşfi, Einstein ‘ın 100 yıl önceki tahmininin doğru olduğunu gösterdi. Bu büyük keşif sayesinde devasa kütleçekim alanlarının uzay-zamanı bozrak büktüğünü kanıtladı.
Uzay zamanı bükmek içinse büyük bir enerji yoğunluğu gerekecektir. Bu anca büyük bir kütle ya da elektromanyetik alan olabilir.
Teorinin inanılmazlığa bilim insanları , yılmadan bu konu üzerinde çalışıyor.
Daha önce de aynı konuda bir haber yapmıştım. Bu ilginç haberi de aşağıda bulabilirsiniz.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/how-feasible-is-a-warp-drive-here-s-the-science?
Bir Yorum