Sorting by

×
DeneyselElektronikFizikMakalelerMetalurjiTeknoloji

Bilim İnsanları, İlk Oda Sıcaklığı Süper İletkenini Üretti

Rochester Üniversitesi’nden Ranga Dias liderliğindeki bilim insanları, oda sıcaklığında süper iletken olan ilk malzemeyi üretmeyi başardı. Normalde süper iletkenler hiçbir elektriksel direnç göstermez ve manyetik alanı dışlarlar. Genelde -140 °C’ın altındaki sıcaklılarda çalışırlar ve pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyarlar.

Dias ve ekibin süper iletkenlerin gerektirdiği sınırlamaları ortadan kaldırarak, yeni potansiyel uygulamalara imkan tanıyacak bir keşfe imza attı.

Dias oda sıcaklığında süper iletkenlik oluşturmanın , madde fiziğinin kutsal kasesi olduğunun altını çiziyor. Nature dergisinde yayınlanan araştırmayla araştırmacılar, bu yolda önemli bir adım attıklarını belirtiyorlar. Araştırmacılar oda sıcaklığında süper iletken olan malzemeleri yıllardır araştırıyor. Bakır oksit ve demir tabanlı kimyasallar denense de, Dias ve ekibi doğada bolca bulunan hidrojen kullanarak başarıya ulaştı.

“Yüksek sıcaklıkta süper iletkenliğe ulaşmak için, güçlü bağlara ve hafif elementlere ihtiyacınız var. İşte bu iki temel kriteri ele aldığımızda en hafif ve en güçlü bağa sahip element hidrojendir,” diyor Dias.

Bu yaklaşımın dezavantajlarından biri saf hidrojeni metalik hale dönüştürmek için ekstrem basınçlara çıkılması gerekiyor. İşte bu nedenle araştırma ekibi hidrojen bakımından zengin, alternatif malzemelere döndü. Böylece daha düşük basınçlarda metalize olabilen malzemeler araştırıldı.

İşte kazanan formül hidrojen,karbon ve kükürt karışımından oluşan organik kökenli karbon kükürt hidrit sentezlemekten geçiyor. Yüksek basınçlı araştırma cihazına elmas örs hücresi deniyor. İşte bu karbon kükürt hidrit 14.5 °C ve 39 milyon psi civarında süper iletken oluyor.

“Yarı iletken toplumunda yaşıyoruz, bu tipte bir teknolojiyle bu toplumu süper iletken topluluğuna taşıdığımızda, bir  daha batarya gibi bir şeylere elemanlar ihtiyacınız kalmaz”, diyor Nevada Ünviersitesi’nden Ashkan Salamat.

Araştırmacılar bir sonraki araştırmada daha düşük basınçta süper iletken malzemeler geliştirmek istiyor. Araştırmacılar bu malzemelere ince ayar çekerek, daha yüksek sıcaklıklarda süper iletken hale getirilebileceğini düşünüyor.

Bu tipte bir materyal sayesinde daha verimli enerji santralleri inşa edilerek, enerji aktarımında dirençten kaynaklanan kayıplar engellenebilir ya da daha güçlü maglev trenleri veya fütüristik ulaşım çözümleri üretilebilir. Ayrıca tıbbi görüntüleme tekniklerinde de gelişmeler yaşanacaktır.

Araştırma Nature dergisinde yayınlandı. Videoda çalışmayı görebilirsiniz.

https://newatlas.com/materials/room-temperature-superconductor-world-first/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu