Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiTıp ve Sağlık

Bilim İnsanları HIV Virüsünü İlk Kez İnsan Hücrelerinden Silmeyi Başardılar

aids virüsü Credit: CDC/C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus
Taramalı elektron mikroskopuyla alınan görüntüde dairesel HIV-1 virüsleri görülüyor.

İnsan HIV (AIDS) virüsü insan vücuduna bir kez girdi mi orada sonsuza kadar kalır. Ölümcü genetik dizinini kurbanların vücuduna kalıcı olarak enjekte ederek, ömür boyu tıbbi tedavi almayı gerektirir.Philadelphia’dan araştırmacılar Dünya’da ilk kez HIV virüsünün insan vücudundan tümüyle kesip atacak bir yöntem geliştirdiler. Temple Üniversitesi Tıp Okulu’ndan bir ekip gizlenen HIV-1 virüsünü insan hücrelerinden çıkarmak için ilk başarılı denemeyi yaparak inanılmaz bir gelişme kaydettiler. Bu tedavinin diğer gizli enfeksiyonlar için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Nöroloji Bölümü’ndan Prof. Dr. Kamel Khalili, “Bu AIDS hastalığının kalıcı tedavi için atılmış önemli bir adımdır. Ne kadar heyecan verici olsa da tedavi henüz klinik faza geçmedi. Yeni kaydedilen gelişmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor,  ” diyor.

Nükleaz adı verilen DNA-kesici enzim ve rehber RNA(gRNA) kombinasyonuyla viral genom HIV-1 DNA’sında ele geçiriliyor. Dr Khalili’nin laboratuarında 20 nükleotit uzunluğunda bir gRNA dizini tasarlanarak Cas 9 adı verilen enzimle birleştirilerek HIV-1 DNA’sı hedeflendi.

Buradan da hücrenin gen onarım makinesi devreye girerek genomun kayıp kısmını tamamlayarak  hücrelerdeki virüsü elimine ediyor. Normalde HIV-1 virüsü bağışıklık sisteminden tümüyle temizlenemediğinden , hastalığın tedavisi için virüsü çıkarılması gerekiyor. Bu sayede virüs tedavi edildikten sonrasında da bir koruma sağlanıyor.

Tüm dünyada 33 milyon kişi HIV virüsü taşıyor ve bunların 1 milyondan fazlası ABD’ de yaşıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin verdiği bilgiye göre her yıl 50,000 Amerikalı virüsü kapıyor. İngiltere’ de ise 2013’de  100,000 HIV’li saptandı. Yani 665’de 1.

Antiretroviral terapi sayesinde  enfekte insanlar 15 yıla kadar yaşayabilse de virüs her tedaviyi etkisiz hale getirebiliyor. ‘Normalde düşük HIV-1 replikasyonu hastaları genelde yaşlanmayla birlikte acı çekmeye başlıyor. Buna kardiomiyopati, zayıf kalp kasları, kemik hastalığı, böbrek hastalığı ve nörobilişsel bozukluklar dahil. Bu problemleri çözmek içinse toksik ilaçlar kullanılarak virüs kontrol altında tutulmaya çalışılıyor,”diyor Dr. Khaili.

Araştırmacılar HIV-1 editörünün iki kısmından yararlanarak, sistemde bakteriyel savunma mekanizmasından evrilen bir enfeksiyon koruma mekanizmasından yol çıkıyorlar.

http://youtu.be/hDsJE-Pusws

Araştırmacılar ön klinik çalışmalara başlamak için yeni stratejiler üzerinde çalışıyorlar. Daha öncesinde sadece bir kişi şans eseri AIDS’i yendi. Timothy Ray Brown 45 yaşında ve Berlin’ de yaşıyor. Normalde HIV enfeksiyonu nedeniyle normal HIV tedavisi görürken, lösemiye yakalandı. Lösemi nedeniyle kemik iliği transferi yapılan Timothy’de nadir görülen bir genetik mutasyon gelişti. Böylece HIV enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazanan Timothy’nin vakası tıp literatürüne geçmiştir. Timothy’de  kemoterapi ve radyoterapi nedeniyle  mutasyon olduğu düşünülüyor.

Umarız yeni tedavi AIDS hastaları için nihai çözüm olur. Genelde Aids tedavileri 2. klinik fazda başarısızlığa uğruyor.

Kaynaklar :

DailyMail 

Web MD

Araştırma Referansı :

  1. W. Hu, R. Kaminski, F. Yang, Y. Zhang, L. Cosentino, F. Li, B. Luo, D. Alvarez-Carbonell, Y. Garcia-Mesa, J. Karn, X. Mo, K. Khalili. RNA-directed gene editing specifically eradicates latent and prevents new HIV-1 infectionProceedings of the National Academy of Sciences, 2014; DOI: 10.1073/pnas.1405186111

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu