Yeni icat edilen LifeHand2 adı verilen prostetik kol sayesinde dünyada ilk kez ampüte (bir uzuvu kesilmiş) insanlar gerçek zamanlı olarak uzuvlarını hissedebiliyor. İşte bu inanılmaz alet kolun üst bölgesindeki sinirlere sinyal ileterek dokunma hissini simüle edebiliyor. Şimdilik deneme aşamasındaki bu alet henüz portatif değil ama gerçekten hayret verici bir gelişme. Bugüne kadar, Chicago Üniversitesi’nden bilim adamlarının intrakortikal mikrostimülasyon (ICMS) tekniği kullanarak ürettiği protezler daha önce rhesus makaklarında başarıyla kullanılmıştı. Bu aygıt duyguları vücudun belli başlı bölgelerine yönlendiriyordu.
Prostetik kollar ya da robotik kollar gün geçtikçe gelişiyor ve daha kullanışlı hale geliyor.Peki bu yapay uzuvlar insanların dokunma hissini kazanmasını sağlayabilir mi?
İsviçre’den EPFL ve İtalya’dan SSSA’dan Silvestro Micera ve ekibi farklı bir metot kullanarak hissedebilen bir yapay kol yaptılar. Bu kol sayesinde 36 yaşındaki Dane gözleri kapalı olduğu halde farklı cisimleri kavrayarak şekillerini ve sertliklerini algılayabiliyor.
“Yuvarlak, sert ya da yumuşak cisimleri hissedebiliyorum bu gerçekten benim çok yeni bir his. Bu hareketleri yaptığım on an ne yaptığıma bakmak yerine o şeyi gerçekten hissettim,” diyor Dane Sørensen .
Elektrik Sinyallerinden Sinir İmpulslarına
Elin işleyişini sağlamak için yapay el dokunmayla gelen bilgileri algılayabilecek sensörlerle donatıldı. Sensörler parmak hareketlerindeki yapay tendonlardaki gerilimi ölçerek bunu elektrik akımına çeviriyor. Bu kuvvetin değeri el nesneyi yakaladığında ölçülebiliyor. Fakat merkezi sinir sistemi için bu sinyaller fazlasıyla yüzeysel kalıyordu. İşte bu bilgiyi anlamlı kılabilmek için Micera ve ekibi bu elektrik sinyallerini, duyusal sinirlerinin algılayabileceği şekilde yorumlayan algoritma skriptlerine dönüştürdü.
Sørensen’in kolunun üstündeki sinirlere dijital olarak geliştirilmiş sinyali ameliyatla yerleştirilen dört elektrot aktararak dokunma hissini yaratıyor. Sørensen elini 9 yıl önce havafişek kazasında kaybetti.
Hasta kolunu 9 yıl önce kaybettiğinden duyarlılığının düşeceğinden endişe edilse de, dokunma hissinin yeniden gelmesiyle bütün endişeler son buldu.
Araştırmacılar bu kolun ilerde portatif hale getirilebileceğini ve klinik çalışmaların sürdüğünü belirtiyorlar. Gelecekte umarız tüm engelliler için bilim bir çare bulacağa benziyor.
Kaynak : http://io9.com/this-cybernetic-hand-is-the-first-to-give-amputees-a-se-1516032204