Sorting by

×
BiyolojiDeneyselGenetikİlginç BilimTıp ve Sağlık

Bilim İnsanları Beyne Lazer Ateşleyerek Alkolizmi Engellemeye Başardı

Scripps Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, sıçanlarda alkol bağımlılığını geriye çevirmek için, belli nöronları lazerle ateşleyerek sanki bir  düğmeyi açıp kapar gibi bağımlığı sonlandırdığını iddia ediyor.

“Bulgular hakkında asıl heyecan verici olan , alkol içme isteğini birkaç bağımsız bireyde anahtar kapamayla, kontrol edebilmiş olmamızdır. Beynin derinliklerine fiber optikler yerleştirerek, lazer ışığı vererek nöronları spesifik olarak engelleyerek, alkol içme ve fiziksel semptomları çarpıcı bir biçimde geri çekebildik,” diyor Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Olivier George.

Deneyde alkole bağımlı hale getirilen sıçanlarda lazerler kullanılarak CRF nöronları inaktif hale getirildiğinde , bağımlılığa ilişkin semptomların kaybolduğu gözlendi. Böylece sadece içme arzusu değil aynı zamanda titreme gibi bağımlılığa ilişkin semptomlar da azaldı. Buna rağmen lazer kapatıldığında bağımlılık semptomları hemen geri döndü. Eğer doğru nöronlar belirlenebilirse, daha iyi ilaç tedavileri ve hatta gen tedavileri geliştirilebilir.

İnsan denemeleri ve gelecekteki çalışmaların onlarca yıl alabileceği düşünülürse, hemen umutlanmamak gerekiyor.

“Bu çalışma henüz insanlar üzerinde kullanımı onaylanmayan son teknolojilerin kullanımını gerektirdiğinden, 15 ila 30 sene alması bekleniyor. Bu nedenle uzun bir süre beyinde implantlarla alkolikler görmeyiz,” diyor Prof. Olivier George.

Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/scientists-bombarded-rats-brains-lasers-addiction

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu