Bilim insanları dünyanın ilk tümüyle farklı DNA koduna sahip yarı sentetik mikro organizmasını yarattılar. Bilim dünyasında dönüm noktası olarak adlandırılan gelişme genetik bilgi aktarımı konusunda büyük bir atlama yapabilir.
Genetik olarak modifiye edilen E.koli bakterisinden ekstra bir DNA alfabesi alınarak genişletilen yarı sentetik mikropta 6 farklı baz kullanıldı. Normal DNA zincirlerinde sadece G,C,T,A bulunurken yeni DNA zincirinde ilk kez X ve Y adı verilen iki farklı baz zinciri daha kullanıldı. Diğer bazlarla bağlanarak DNA zincirine tümüyle entegre olan bazlar sayesinde bu yarı-sentetik mikrop tümüyle sıra dışı oldu.
Bilim insanlarının verdiği bilgiye göre yarı-sentetik E.coli bakterileri kendilerini normal bir şekilde replike ederek, yeni genetik bilgiyi sonraki nesillere aktarabiliyor. Buna rağmen, yeni genetik kodu kullanarak eşsiz proteinler üretmek mümkün değil. Zaten ekstra sirküler suşa eklenen eklenen sentetik DNA bakterinin normal metabolik işlevlerini üstlenmiyor.
“Dünya üzerindeki canlı çeşitliliği sadece iki çift DNA nükleotitiyle kodlansa da ve fakat biz bir çift daha baz ekleyerek doğal olmayan fakat dengeli bir organizma ürettik. Bu da bilgi depolamak için başka yöntemlerin de mümkün olduğunu ve bu sayede DNA’nın biyolojisinin genişletilebildiğini gösterdi. Bu sayede yeni ilaçlar yapılabilir, nanoteknolojinin başka türleri yapılabilir,” diyor Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Floyd Romesberg
Ekstra baz eklenerek genetik kod uzatılabilir, böylece 200’ den fazla (normalde 20) amino asit sentezlenebilir.
Prof. Romesberg, prensipte yeni proteinlerin sentezlenerek doğal olmayan amino asitlerin sentezlenebileceğini belirtiyor. Bu sayede farklı nanomalzemelerin de sentezlenebileceğini belirtiyor.
Araştırmacılar bu nedenle laboratuvar ortamının dışına farklı canlı formlarının geçme olasılığının mevcut olduğunu belirtseler de, bu canlıların X(d5SICS) ve Y(dNaM) bazlarıyla beslenmedikçe doğada var olamayacağını belirtiyor. Bu nedenle bu bakteri X ve Y bazlarının eksiğinde eski haline geri dönüyor.
Kaynak : New Life
Araştırma Referansı :
- Denis A. Malyshev, Kirandeep Dhami, Thomas Lavergne, Tingjian Chen, Nan Dai, Jeremy M. Foster, Ivan R. Corrêa, Floyd E. Romesberg. A semi-synthetic organism with an expanded genetic alphabet. Nature, 2014; DOI:10.1038/nature13314