Montreal Noröloji Enstitüsü ve Hastanesi:The Neuro ve McGill Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü’ndeki bilimadamları tarafından yürütülen yeni bir ortak çalışmaya göre, bir bebeğin anadili beyninde, sinir sistemine ait desenler oluşturuyor. Böylece çocuk anadilini kullanmayı bıraksa da, bilinçdışı beyin yıllar sonra dahi bu yapıyı korumaya devam ediyor(bu, başka dilleri konuşan aileler tarafından evlat edinilen çocuğun durumunda da meydana gelebilir). Yapılan çalışma, “kayıp” dilin beyinde muhafaza edildiğini ortaya çıkaran, ilk sinir sistemine dair kanıtı sunuyor.
“Bebeğin beyni dilin seslerine dair semboller oluşturuyor, ancak; kişi artık, o dilin kullanılmadığı bir yerde olsa bile; beynin bu sembolleri hayatın daha ileriki evrelerinde muhafaza edip etmediğini görmek istedik,” diyor McGill Üniversitesi’nde bir doktor adayı ve makalenin baş yazarı olan Lara Pierce. Çalışmasının danışmanlığını ortaklaşa olarak Nöroloji Bölümü’nden Dr. Denise Klein ve Psikoloji Bölümü’nden Dr. Fred Genesee yapıyor. Söz konusu makale, “Mapping the unconscious maintenance of a lost first language (Kayıp ilk dilin bilinçdışı muhafazasını haritalandırma)” bilimsel bir dergi olan Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)’ın Kasım 17 baskısındadır.
The Neuro, Psikoloji Bölümü aracılığıyla Montreal bölgesinden getirilen yaşları 9 – 17 arasındaki 48 kız çocuğunun MRI taramalarını yaptı ve analiz etti. Bir grup, Fransızca konuşulan ailelerde tek dilli olarak doğdu ve büyüdü. İkinci grup, daha sonraları Çinceye ait bilinçli bir hatırlama olmaksızın, tek dilli, Fransızca konuşan çocuklar haline gelen, bebekken evlatlık verilmiş anadili Çince olan çocukları içeriyordu. Üçüncü grup akıcı olarak iki dilde; Çince ve Fransızca konuşuyordu.
Taramalar, üç grup da aynı şekilde Çinceye ait sesleri dinlerken alındı.
“Dilini “kaybetmiş” ya da tamamen kullanmayı bırakmış, evlatlık verilmiş Çinlilerin beyin aktivasyon paterninin doğumundan beri Çince konuşanlarınkiyle eşleşmesi bizi şaşırttı. Bu paterni destekleyen sinir sistemine ait semboller, bir tek yaşamın ilk aylarında kazanılmış olabilir,” diyor Pierce. “Bu patern tamamıyla tek dilli, Fransızca konuşan gruptan ayrılıyor.”
Araştırma, ilk kazanılan bilginin, yalnızca beyinde muhafaza edilmekle kalmadığını, aynı zamanda yıllar boyu, belki de hayat boyu bilinçdışı bir şekilde beynin işleyişini etkilediğini gösteriyor – muhtemelen gelişimin en verimli dönemlerinde edinilen bilginin özel bir konumda tutulduğunu gösteriyor. Bu çalışma, yalnız dil kazanımıyla ilgili alan içindeki tartışmalara değil, genel olarak bilim alanlarının kapsamında, sinir sistemine ait sembollerin zamanla beyindeki etkilerini kaybettiği veya kaybolduğu tartışmalarına da karşı çıkıyor.
Bu bulgunun etkileri; kapsamlıdır ve hem erken kazanılmış, fakat unutulmuş dil veya becerinin tekrar öğrenilmesiyle ilgili hem de daha geç evrelerdeki gelişimsel bulgular üzerine erken deneyimlerin bilinçdışı etkisiyle ilgili soruların kapısını açar.
Bu çalışma Kanada Doğal Bilimler ve Mühendislik Araştırma Kurulu, Kanada Sosyal ve İnsanî Bilimler Araştırma Kurulu, Toplum ve Kültür Üzerine Araştırma Fonu, The G.W. Stairs Kuruluşu ve Beyin Dil ve Zihin Araştırma Merkezi tarafından finanse edilmiştir.
iAraştırma Referansı :
- Lara J. Pierce, Denise Klein, Jen-Kai Chen, Audrey Delcenserie, and Fred Genesee. Mapping the unconscious maintenance of a lost first language. PNAS, November 17, 2014 DOI: 1073/pnas.1409411111
Haber Kaynağı: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141117164334.htm