Boston Çocuk Hastanesi’nden bilim insanları tarafından yapılan eşsiz bir çalışmayla balon balığından elde edilen tetrodotoksinden lokal anestezik madde geliştirdi. Bu araştırmayla toksinin yayılması ve etkisi kontrol altına alınarak, 3 güne kadar lokal anestezik etki sağlanabiliyor.
Aslında Tetrodotoksin yüzlerce kişiyi öldürmesiyle bilinen kötü şöhretli bir zehir. Japonya’da sashimi tabağı adı verilen bu yemekte fugu olarak bilinen balon balığından çok katı regülasyonlar altında servis edilen bir yemek. Şeflerin bu yemeği yapmadan önce 3 yıl eğitim görerek lisans alması gerekiyor. Eğer bu tabağa yanlışlıkla tetrodotoksin bulaşırsa, aç müşterileri kolayca zehirleyebiliyor.
Tetrodotoksin gerçekten felç eden inanılmaz etkili bir zehir. İşte bilim insanları ağrı kesmede ve anestezik ajan olarak, bu toksinin eşsiz bir mekanizmaya sahip olduğunu biliyordu.
Asıl zorluk ise, bu toksini vücudun spesifik bir bölgesine güvenli şekilde, gerekli hacimde kontrollü olarak salmak. Daha önce yapılan denemelerde ilaç hızlı bir şekilde sızarak, sistemik toksisiteye yol açabiliyor. Eğer bu toksin damardan sınırlamadan verilirse, defalarca fareleri kolayca öldürebilir.
Araştırmacılar bu tekniğin etkisini lokalize etmek için, kimyasal geçirgenlik arttırıcı adı verdikleri bir madde geliştirdi. Bu sayede tetrodotoksin sinir dokusuna kolayca nüfuz ediyor. Yani bu sayede toksin lokal dokuya kolayca spesifik olarak sızarak, daha düşük miktarlarda kolayca etki edebiliyor.
“Bu arttırıcı sayesinde, sistemik toksisiteyi arttırmadan ilaç konsantrasyon düzeyi az olduğunda bile etkili hale getirecek,” diyor Kohane.
Şimdilik bu teknik sadece hayvanlardaki doğrulansa da, ilk sonuçlar çok iyi. Polimer bileşimi modüle edilerek salınım hızı ve anestezi süresi ayarlanarak, güvenirliği ve non-toksisitesi ispatlanmalıdır. Sıçanlarda polimer ayarlanarak;siyatik sinirinde birkaç saatten, 3 güne kadar uyuşturucu etki sağlandı.
Her ne kadar bu ilaç şimdilik sadece hayvanlarda test edilse de, ilk geri alımlar oldukça iyi. Belki de bu sayede dünyada bitmek bilmeyen opioid krizine çare bulunur.
Araştırma Nature Communicationsdergisinde yayınlandı.
Kaynak:Boston Children’s Hospital