Rice Üniversitesi’nden bilim insanları, eski atık lastikleri grafene dönüştürerek, beton dayanımını arttırmada kullanılan yeni bir proses geliştirdi. Bu yeni proses sayesinde daha çevreci üretimi yapılabilir.
Bu araştırma, ekibin daha önce geliştirdiği ve flaş jul ısıtma adı verilen bir prosese dayanıyor. Özellikle bu proseste kullanılan elektrik şokları sayesinde karbon kaynağı hızlı bir şekilde 2,725 °C’ye çıkartılarak, grafen taneciklere dönüştürülüyor. Bu malzeme turbostrastik grafen olarak da biliniyor ve tabakaları mükemmel bir şekilde hizalanmıyor. Bundan dolayı çok daha kolay çözünüyor ve kompozit materyallerle entegrasyonu kolaylaşıyor.
Geçen sene de Rice ekibi yiyecek veya plastik gibi atık ürünlerde kullanılabilecek bir teknik sergilemişti. İşte bu yıl rotayı eski atık lastiklere çevirdi. Daha önce yapılan araştırmalarda grafen verimi düşükken, yeni çalışmada normal geri dönüşüm prosesinden kalan madde de dönüştürülüyor.
Lastikler Pirolizle Yakılıyor
Pirolizde lastikler düşük oksijenli ortamda yakılıyor. Bu endüstriyel prosesler için çok faydalı bir yağ yaratıyor. Fakat geride yeniden kullanması zor bir katı karbon atığı bırakıyor.
İşte Rice Üniversitesi’nden bilim insanları siyah karbonun flaş grafen üretmek için muhteşem bir aday olduğunu buldu. Bu maddeye flaş jul ısıtma uygulandığında, %70 civarı grafene dönüşürken, eski lastik kauçuğu ve ticari siyah karbon verimi %47’e çıkıyor.
Sonrasında araştırma ekibi bu yeni grafen malzemesini beton üretimine ekledi. Lastik siyah karbondan üretilen grafenden ağırlıkça %0,1 ve siyah karbon ve atık kauçuktan ağırlıkça %0.05 portland çimentoya eklendi. İlave yapılan çimentodan üretilen beton silindirler üzerinde yapılan dayanım testlerinde basınç mukavemetinin %30 daha iyi olduğu gözlendi.
“2D grafenin ekim etkisi sayesinde, çimentodaki hidratlar daha iyi büyüyor, işte bu sonraki aşamalarda tekrardan bir güçlendirme etkisi yaratıyor,” diyor yardımcı yazar Rouzbeh Shahsavari.
Araştırmacılar grafenle güçlendirilen betonun, çevreye faydaları olduğunu belirtiyor.
Bu sayede hem atık lastiklerin çöpe gitmesi engelleniyor hem de beton yapıların dayanımı da artıyor. Daha az beton kullanarak, daha dayanıklı yapılar yapılabilir. Böylece tüm dünyada çimento fabrikalarından kaynaklanan yaklaşık %9 olan karbondioksit emisyonu daha aşağı çekilebilir.
Araştırmanın yardımcı yazarı James Tour, “Eğer yollar, binalar ve köprülerde daha az beton kullanabilirsek, emisyonu çok daha başında bertaraf edebiliriz.
Araştırma Carbon dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Rice University
Bir Yorum