Çinli araştırmacılar tarafından geliştirilen özel bir biyolojik yapıştırıcı sayesinde kontrolsüz bir şekilde kanayan kalp ve atardamarlar günün birinde onarılabilir. Açık yaraya uygulanan yapıştırıcı UV ışıkla aktive edilen non-toksik hidrojelden oluşuyor. Hızla yapışan bu özel yapıştırıcı, dokular gibi kaygan yüzeyler veya atan kalp dokusunu yapıştırmak için kullanılabilir.
Yapıştırıcı henüz insan organlarında kullanılmasa da, prototip domuzlarda ve tavşanlardaki kesiklerde gayet iyi iş gördü. Mevcut cerrahi yapıştırıcılardan çok daha iyi performans gösterdiği görüldü.
Gerçek zamanlı videoda, kanayan karaciğer UV ışıkla yapıştırılarak kaynaştırıldığında kanın geri döndüğü görülüyor. Tüm işlem yarım dakikadan az sürüyor.
“Böylece ilk kez atan bir kalpteki yüksek basınçlı kanayan 6 mm kardiyak penetrasyonlu delikler hızla kapatıldı ve yaralar sadece matriks jel kullanılarak herhangi bir dikiş olmadan 20 saniyede kapatıldı,” diyor araştırmacılar. Ayrıca benzeri materyallerin zararlı kimyasallar içerdiği ve sonrasında ekstra dikişler gerektirebileceğini ekliyorlar.
Bu yeni prototipin hiçbir problemi yok gibi. Tavşan ameliyatında ışık aktive jel karaciğer kesiğini durdurarak, femoral arter kısmını başarıyla kapatıyor.
Domuz ameliyatında , delinen karotis arteri bir dakikadan kısa bir sürede kapatılırken aynı zamanda kardiyak duvardaki delikler de onarılıyor.
Amacıyla uygun olarak ayarlanmış bu jel 290 mmHg kan basıncına dayanabiliyor ki bu doktorların ve hemşirelerin yüzleştiği değerlerden çok daha yüksek ve rakip yapıştırıcılarından kaldırabileceğinden çok daha yüksek bir değer.
Yapıştırıcının asıl özelliği insan bağlayıcı dokuların temelini kullanması; yapıştırıcının ekstrasellüler matriks yapısı iç organlar ve arterlerle uyumlu olmasına imkan tanıyarak arteryal ve kardiyak duvarlarla kolayca bağlanmasına imkan veriyor.
Sonuç üç domuzda hayati riski olan kalp ameliyatından sonra hayatta kaldı. İki hafta sonrasında domuzlar, doğal iyileşme belirtileri gösterdi ve çok az enflamasyon gözlendi.
Jelin biyobozunurluğu test edildiğinde, 8 hafta sonunda sadece %20 civarında yapıştırıcı kaldığı görüldü.
Doku mühendisi Hongwei Ouyang, yapıştırıcının 3 ila 5 yıl içinde piyasaya sürülebileceğini düşünüyor. Dünya çapında bir çok firma acil durumlar için buna benzer yapıştırıcılar geliştiriyor. En son geliştirilen diğer bir yapıştırıcı “elastic glue” da açık arter veya akciğer yarasını benzeri şekilde UV ışıkla 60 snde kapatabiliyordu.
Fakat Ouyang ve arkadaşlarının geliştirdiği yapıştırıcı kardiyak olarak etkili olabilen tek yapıştırıcı olabilir.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Kaynak: ScienceAlert
Referans:
https://www.nature.com/articles/s41467-019-10004-7