Sorting by

×
AstronomiBilimMakalelerUzay-Zaman

Astronomlar Evrendeki En Büyük Oluşumu Keşfetti

evrendeki en büyük

Macar-Amerikan bilim insanlarından oluşan bir ekip evrendeki en büyük düzenli oluşumun 7 milyar ışık yılı uzaktaki 5 milyar ışık yılı genişliğindeki 9 galaksiden oluşan halka olduğunu belirtiyor. Dünyadan doğrudan görünmeyen bu oluşum o kadar büyük ki, gökyüzünün üçte birini kaplıyor.

Halkanın 9 galaksiden gelen 9 Gama Işını Patlamasından (Gamma-Ray Bursts -GRB)  geldiği açığa çıkarıldı. Gama Işık Patlamaları evrendeki en parlak ve en enerjik olaylardır. Saniyeler için Güneşimizin yaydığı ömrü boyunca yaydığı enerjiyi ortaya çıkarır. Süpernovalar ya da hipernovaların (çok büyük yıldızlar) nötron yıldızlarını içine ya da kara deliklerin içine birkaç milisaniye ile saatler içinde düşmesiyle oluşur. Bu inanılmaz ölümlerinin astronomlara bir yararı olur, galaksilerin uzunluğu ölçmek.

Bu araştırmada gama ışın patlamalarından yapılan gözlemler , 9 galaksinin sanki bir kabuk benzeri bir halkada dizildiğini gösterdi. Ayrıca galaksilerin dünyaya benzer uzaklıkta sıralandığı da gösterildi. Prof. Balazs, halka şeklindeki bu kazayla hizalanma olasılığının 20,000’de 1 olduğunu belirtiyor.

Eğer bu oluşum dünyadan gözlenebilseydi gökyüzünün % 36’sını kaplardı yani dolunaydan % 70 daha büyük gözükürdü.

İlk olarak Newton’ın öne sürdüğü ve sonrasında kozmik mikrodalga radyasyonunda yapılan gözlemlerden geliştirilen Kozmolojik Prensip, evrende oluşabilecek en büyük boyuta işaret etmektedir.

Daha önce yapılan çalışmada oluşabilecek en büyük yapının 1,2 milyar ışık yılından daha büyük olamayacağı gösterilmiş. Fakat bu yeni keşif bunun yaklaşık 5 katı daha büyük oluşumların oluşabileceğini, daha düzensiz olabileceğini gösterdi.

Sonraki adımda Kozmolojik Prensibi ihlal etmeden galaksi oluşumunun proseslerinin bu şekilde bir halka oluşturup oluşturamayacağını göstermek olacak.

Eğer evrenin mevcut modelleriyle çelişmeler ortaya çıkarda Evrenin nasıl oluştuduğuna dair yeni fikirlere ihtiyaç olabilir.

Araştırma sonuçları Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlandı.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu