Sorting by

×
AstronomiMakalelerÜtopya

Astronomlar En Yaşlı ve En Uzak Galaksiyi Keşfetti

yıldız

Yale Üniversitesi ve Santa Cruz Kaliforniya Üniversitesi’nden astronomlardan oluşan uluslararası bir ekip, 13 milyar yıldan daha eski galaksiyi keşfetti. Galaksi o kadar eski ki, bu galaksi doğdunda evren , evren bugünkü yaşının % 5’ini doldurmuştu. Bilim adamlarından oluşan ekip, W.M. Keck Gözlemevi’nin 10 metrelik teleskopu’ndaki güçlü MOSFIRE cihazını kullanarak keşfedilebilecek en uzak galaksiyi ölçtü.

EGS-zs8-1 adı verilen galaksi,temelde NASA’nın Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarından adlık görüntülerden tanımlandı. Bu evrendeki en eski ve en parlak devasa objelerden biri oluyor.

Normalde Güneş’ten gelen ışık dünyaya 8 dakikada ulaşıyor ki, bu kadar uzak galaksilerin ışığı milyarlarca yıldır seyahat ettikten sonra bize ulaşıyor. Bu nedenle bu galaksiler milyarlarca yıllık gibi gözüküyor.

“Samanyolu’nun kütlesinden % 15 daha fazla bir kütleye sahip, fakat oluştuğunda evrenin oluşumundan sadece 670 milyon yıl geçmişti, yani evren halen çok gençti. Yeni yapılan uzaklık ölçümüyle EGS-zs8-1 galaksisinin galaksimizden 80 kat daha hızlı bir şekilde yıldız oluşturduğu belirlendi,” diyor Pascal Oesch

MOSFIRE enstrümanı cihazı astronomlara aynı anda birkaç galaksiyi etkili bir şekilde çalışma imkanı veriyor. Astronomların en büyük hedefi önümüzdeki on yıl içinde çok uzak galaksilerin özelliklerini karakterize etmek.

EGS-zs8-1’e ilişkin yeni yapılan  gözlemler evrenin önemli bir değişim geçirdiğini gösteriyor. Galaksiler arasındaki hidrojen nötral halden, iyonize hale geçer. “Öyle görünüyor ki, EGS-zs8-1 gibi galaksilerde oluşan genç yıldızlar tekrardan iyonlaşmayı sağlayan geçişteki ana sürücüler gibi davranıyor,” diyor Leiden Gözlemevi’nden yardımcı yazar Rychard Bouwens.

Gözlemler NASA ‘nın 2018’de uzaya göndereceği James Webb Uzay Teleskopu ile EGS-zs8-1 ‘in ışığının ayrıştırılması gibi görevlerin yanı sıra heyecan verici keşiflerin yapılması bekleniyor.

Kaynak : ScienceDaily 

Araştırma Referansı :

  1. P. A. Oesch, P. G. van Dokkum, G. D. Illingworth, R. J. Bouwens, I. Momcheva, B. Holden, G. W. Roberts-Borsani, R. Smit, M. Franx, I. Labbé, V. González, D. Magee. A SPECTROSCOPIC REDSHIFT MEASUREMENT FOR A LUMINOUS LYMAN BREAK GALAXY ATz= 7.730 USING KECK/MOSFIRE. The Astrophysical Journal, 2015; 804 (2): L30 DOI: 10.1088/2041-8205/804/2/L30

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu