Telefonunuzun şarjı bittiğinde pilini sadece ayakkabınızın tabanına yerleştirip şarj ettiğinizi düşünebiliyor musunuz? İşte bu garip düşünce Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Zhong Lin Wang ve ekibi tarafından hayata geçirildi. Bilim adamları bozuk para büyüklüğünde ve kolayca bir kaç kez üzerine basıldığında şarj olabilen bir pil geliştirdi.
Wang’ in araştırma ekibi enerji depolamaya odaklanarak, nanomateryallerden elektrik üretebilen bir pil yaptılar. Başta iki aşamalı olan proseste, mekanik enerji elektrik enerjisine çeviriliyor ve aynı zamanda elektrik elektro kimyasal enerji olarak depolanıyor. Fakat sonra mekanik enerjiyi direk olarak elektrik enerjisi olarak depolayabilirler mi diye düşündük.
Bunu yapmak için Wang ‘in takımı normalde lityum iyon pillerde kullanılan ve anot ve katodu ayırmak için kullanılan iyon geçirgen polietilen filmi diflorür (PVDF) le polarize ediyordu. Her filme basıldığında, polarizasyon her iki yüzü şarj eder, piezo elektrik alan yaratarak hızlı elektrokimyasal değişimler yaratır. Bu bölgedeki bazı serbest lityum iyonları güç paketindeki LiPF6 elektrolitle konvansiyonel LiCoO2 katotla etkileşir,membranı geçer TiO2 nanotübe dizili anota geçer. Bu şekilde uygulanan kuvvet oksidize ederek, daha lityum iyon ve elektronlarını serbest bırakır, sonrasında ise anotta birleşir. Her basış uygulandığında şarj işlemi sistem kimyasal dengeye ulaşana kadar devam eder. Bilim adamları bozuk para büyüklüğündeki paketle pilli hesap makinesini şarj etmeyi başardı.
İlerde pek çok alanda kullanılabilecek bu pil teknolojisi, işlevi şimdilik kanıtlandı.
Kaynak: http://www.rsc.org/chemistryworld/2012/08/cells-step-toward-plugless-charging