Sorting by

×
GenelHaberlerKimyaNanoteknoloji

Artık Telefonunuzun Pilini Şarja Takmadan Şarj Edebileceksiniz

Telefonunuzun şarjı bittiğinde pilini sadece ayakkabınızın tabanına yerleştirip şarj ettiğinizi düşünebiliyor musunuz? İşte bu garip düşünce Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Zhong Lin Wang ve ekibi tarafından hayata geçirildi. Bilim adamları bozuk para büyüklüğünde ve  kolayca bir kaç kez üzerine basıldığında şarj olabilen bir pil geliştirdi.

Wang’ in araştırma ekibi enerji depolamaya odaklanarak, nanomateryallerden elektrik üretebilen bir pil yaptılar. Başta iki aşamalı olan proseste, mekanik enerji elektrik enerjisine çeviriliyor ve aynı zamanda elektrik elektro kimyasal enerji olarak depolanıyor. Fakat sonra mekanik enerjiyi direk olarak elektrik enerjisi olarak depolayabilirler mi diye düşündük.

Bunu yapmak için Wang ‘in takımı normalde lityum iyon pillerde kullanılan ve anot ve katodu ayırmak için kullanılan iyon geçirgen polietilen filmi diflorür (PVDF) le polarize ediyordu. Her filme basıldığında, polarizasyon her iki yüzü şarj eder, piezo elektrik alan yaratarak hızlı elektrokimyasal değişimler yaratır. Bu bölgedeki bazı serbest lityum iyonları güç paketindeki LiPF6   elektrolitle  konvansiyonel LiCoO2 katotla etkileşir,membranı geçer TiO2 nanotübe dizili anota geçer. Bu şekilde uygulanan kuvvet oksidize ederek, daha lityum iyon ve elektronlarını serbest bırakır, sonrasında ise anotta birleşir. Her basış uygulandığında şarj işlemi sistem kimyasal dengeye ulaşana kadar devam eder. Bilim adamları bozuk para büyüklüğündeki paketle pilli hesap makinesini şarj etmeyi başardı.

İlerde pek çok alanda kullanılabilecek bu pil teknolojisi, işlevi şimdilik kanıtlandı.

 

Kaynak: http://www.rsc.org/chemistryworld/2012/08/cells-step-toward-plugless-charging

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu