Sorting by

×
MekatronikTeknoloji Haber

ARTIK KÖRLER DE ARABA KULLANABİLECEK

Size tanıştıralım işte bu Steve , % 95 görme kaybına sahip yani o bir kör. Fakat o da ne,  Steve araba mı sürüyor ? İşte Steve Google’ ın sürücüsüz yani robot arabasını sürüyor. Bu gerçekten teknolojik bir mucize.

Google’ ın sürücüsüz arabası 200,000 milden fazla yol gitti. Bu mesafeyi özel bir bilgisayar sistemi ve sensörlerle donatılmış Toyota priuslarla tamamladı. Steve ise bu testin bir parçası ve buna gerçekten bayıldı.

Steve Google takımının dikkatle programladığı rotada ilerleyen bu arabada sadece direksiyonun gerisinde oturdu. Mühendisler bu teknik gelişmenin otomatik teknolojide bir devrim olacağına söz veriyor , bir gün tümüyle yeni güvenlik standartlarıyla tanışacağımızı belirtiyorlar.

Bir gün bütün araçlar tümüyle otomatik olacaklar. Böylece zeki ve birbirine bağlı araçlar oldukça güvenli bir şekilde ilerleyeceğinden, pek çok hayat kurtulacak.

Aracın Çalışma Prensibi

Sistemin kalbinin aracın tepesine monte edilen lazer bölgesel tarayıcıda olduğunu belirtiyor. Velodyne 64-ışınlı lazer adı verilen cihaz çevrenin detaylı 3D haritasını çıkarıyor. Araba bu lazer ölçümleriyle beraber gelen yüksek çözünürlüklü haritaları birleştirerek, farklı türden bilgi modellerini birleştirerek, engellerden kaçıyor, trafik kurallarına uyuyor.

Ayrıca araçta başka sensörlerde var. Bunlar; ön ve arka tampona monte edilmiş 4 radar aracın hızlı trafikte etrafını görmesini sağlıyor, dikiz aynasına yerleştiren kamera ise trafik ışıklarını algılıyor, GPS başlangıç ölçümlerini yaparak tekerlekteki kodlayıcı aracın konumunu ve hareketlerini izlemeye yarıyor.

Google’ ın yaklaşımına ilişkin özellikle iki şey göze çarpıyor. İlk olarak, yolların ve arazinin oldukça detaylı haritası sayesinde aracın tam konumunu bilmek mümkün. GPS temelli teknolojiler sayesinde konumda sadece birkaç metre hata oluyor en fazla.

İkincisi ise, sürücüsüz arabalara yol testine gitmeden önce Google mühendisleri tarafında birkaç  kez sürülerek çevre hakkında detaylı bilgi toplanıyor.Araç otomatik sürüşe geçtiğinde,  alınan veriler önceden kaydedilen verilerle kaydedilerek, yayalar ve çevrede sabit olan nesneler(direkler, posta kutuları gibi) arasında ayırım yapıyor.

Yukarıdaki videoda gösterdiği gibi belli bir noktaya gelen araç kavşakta duruyor. Yeşil ışık yanınca geçiyor, sonra sola dönüyor ama yayalar geçiyor. Problem yok, yayalara yol veriyor hatta, son dakikada geçmeye karar veren adama da yol veriyor.

Bazende araba daha agresif olabiliyor. Örneğin kavşağa geldiğinde, trafik ve yol kurallarına uygun bir şekilde öteki araçlar karşılık vermiyorsa onları niyetini biraz  gösteriyor. Bu tarzdan bir davranışı programlamadan, robot arabanın gerçek dünyada gitmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

Aslında, bunları yaparken Google mühendisleri baya bir eğleniyor.

Aslında proje gerçekten çok önemli. Bu arabalar sayesinde arabalar yollardaki boşlukların % 80 ile % 90’ ını kullanarak, hızlı konvoylar halinde gidebilirler. Ayrıca insanlardan daha hızlı tepki verdiklerinden, kazalar kaçınmak ve binlerce hayat kurtarmak mümkün.

Aslında Google mühendisleri şimdiden geleceği yaşıyorlar. Örneğin arabaya mı ihtiyacınız var sadece akıllı telefonunuza bir dokunun yeter. Sonra oturun ve arabanızı bekleyin. Araba GPS’ den yerinizi tespit edip kapınıza kadar gelecektir.

Kaynak:  http://www.gadgetsnu.com/googles-self-driving-car-allows-the-blind-to-drive/#&panel1-8

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu