Herhalde çoğumuz hayatında bir kez de olsa kan aldırmıştır. Herkesin bildiği gibi hemşire ya da doktor kolunuza turnike yaparak kolunuzdaki damarı bulur ve oraya iğneyi batırarak kanınızdan birkaç alır. İşte bazen bu işe hemşire kolunuzda damarı bulamadığından o kadar ıstıraplı olur ki, sonunda delik deşik bir kolunuz olur. Bazen yapılan ilaç denemelerinde bir günde defalarca kanınız alınabilir. Bazen de hastaların damarları gerçekten belli olmadığından kal almak zorlaşabilir. İşte kanınızı yüksek doğrulukla alan bu kan alma robotu derdinize çare olabilir.
Veebot adlı robot, Kaliforniya Mountain View’ de geliştirilen görüntü analizi yapabilen bir robot. Kolunuzu Veebot’ un özel pedli tablasına koyuyorsunuz, burada aynı bir tansiyon aletindeki gibi şişen pedler kolunuzu sıkıştırarak damarlardaki kan akışının görüntülenmesini kolaylaştırıyor. Kolluğun içindeki kızılötesi ışıklı kamerayla, hangi damarın uygun olduğunu seçiyor ve ultrasonla hangi damarda yeterli kan olduğu belirleniyor. Sonrasında ise robot iğneyi ayarlayarak o noktaya yapışıyor. Tüm proses sadece 1 dakika sürüyor, sonrasında ise hemşireye sadece test tüpü ya da kan torbasını yerleştirmek kalıyor.
Veebor 2009’ larda makine mühendisi Richar Harris tarafından başlatılan bir proje. Babasının tavsiyesine kulak veren mühendis böyle bir buluşun insanlık için yararlı olabileceğini düşünerekten yola koyulmuş. Babası Stuart Harris’ in desteğiyle kurulan şirket sayesinde otomatik kan alma fikri hayata geçirilmiş.
2010’ da yapılan ilk prototip esnek plastik tüplere delik açabilmekteydi.
Normalde Veebot doğru damarı % 83 doğrulukla bulabiliyor , yani nerdeyse bir insanla aynı. Fakat Harris bunu klinik denemelerden önce bu oranı % 90’ a çıkarmak istiyor. Bu amaca 3 ila 5 ay arasında ulaşabileceğini düşünüyor.
Bu teknolojinin pazar payının 9 milyar dolar civarında olacağı düşünülüyor. Sadece Amerika’ da yılda 1 milyar kez kan alındığı düşünülürse robotun başarılı olması halinde yaygınlaşabileceği söylenebilir. Günümüzde robotların her geçen gün daha fazla tıp alanında kullanılması ise, geleceğin şekillenmeye başladığını gösteriyor.
Bence eğer bu kan alma robotu kan alırken acı vermiyorsa ve hedefini % 95 tutturuyorsa neden olmasın ?
Kaynak : http://spectrum.ieee.org/robotics/medical-robots/profile-veebot
Bir an önce bizim hastanelere gelse iyi olur. Hemşire benim kolumu oymuştu damarı bulacam diye. Onu burdan saygıyla anıyorum.