Özellikle diyet yapanlar tarafından sıkça kullanılan yapay tatlandırıcılar, kilo vermede ideal olarak algılanıyor. Fakat yeni yapılan bilimsel bir araştırmada, özellikle kadınlar ve obezlerde, sukralozun(E955) iştahı ve aşermeyi arttırabileceği bulundu. Yeni yapay tatlandırıcılar nedeniyle daha çok yemek yiyor olabilirsiniz, bu da kilo almanıza neden olabilir.
“Burada yapay tatlandırıcıların kullanımına dair bir çelişki oluşuyor çünkü, birçok insan tatlandırıcıları kilo verme için kullanıyor. Bazı araştırmalarda tatlandırıcıların yardımcı olabileceği gösterilse de, diğer araştırmalarda kilo alma, tip 2 diyabet ve diğer metabolik hastalıklara neden olabileceği gösterildi. Araştırmamızda farklı popülasyon gruplarını inceleyerek, sonuçlardaki çelişkilerin ardında yatan etkenleri değerlendirdik,” diyor araştırmanın yazarlarından Kathleen Page.
Kathleen Page araştırmalardaki tutarsızlıkların, çoğu araştırmada özellikle normal ağırlıktaki erkek bireyler üzerindeki metabolik veya beyin aktivitesinin incelenmesinden kaynaklandığını düşünüyor. Yeni araştırmada ise yapay tatlandırıcıların geniş bir erkek ve kadın kohortundaki etkileri incelendi.
Toplamda 74 katılımcının olduğu 3 deneysel seans uygulandı. Seanslarda normal şekerli su, yapay tatlandırıcı veya normal su içecek olarak sunuldu. İçeceklerden 20 dakika sonra beyin emarı çekildi.
Beyin emarında beynin iştahtan sorumlu olduğu düşünülen bölgelerinin görüntüsü alındı.
Asıl ilginç olan, araştırmacılar yapay tatlandırıcı alan, kadınların beyninin medial frontal korteksi ve orbitofrontal korteksinde yemeğe dair sinyallerde artışlar tespit etti. Erkeklerde benzer sinyaller görülmezken, obezlerde de yapay tatlandırıcı sonrası medial frontal korteks aktivitesinde artış görüldü.
Katılımcılardan kan örnekleri alınarak farklı tatlandırıcılara karşı glukoz ve hormon tepkileri de incelendi fakat önemli bir fark görülmedi.
Çalışmanın son kısmında, yapay tatlandırıcıları tükettikten sonra olası davranış değişikliklerini araştırdı. Sıvıyı içtikten iki saat sonra katılımcılara açık büfe atıştırmalık yiyecekler sunuldu, istedikleri kadar yiyebilecekleri belirlendi.
Kadın sübjelerin, normal şekerli içeceğe kıyasla yapay olarak tatlandırılmış içecekleri içtikten sonra, açık büfeden daha fazla kalori tükettiği bulundu. Yine erkeklerde bu fark tespit edilmedi.
Yapay Tatlandırıcılar Açlık Hissetmenize Neden Olabilir
Araştırmacılar, çalışmanın sonucuna göre; “Bulgularımız, kadın bireylerin , obezlerin ve özellikle de obezitesi olan kadın bireylerin, sakaroz tüketimine kıyasla sükralozun neden olduğu daha büyük sinirsel duyarlılığa karşı özellikle duyarlı olabileceğini gösteriyor. Bu çalışmada, vücut ağırlığı [yapay tatlandırıcıların] yönetimi ve etkinliğine ilişkin araştırma çalışmalarında ve potansiyel olarak diyet tavsiyelerinde bireysel biyolojik faktörlerin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.”
Bu, yapay tatlandırıcıların vücudun metabolik süreçleri üzerinde ne gibi etkileri olabileceğine dair yapılan ilk çalışma değil. Daha önce 2017’de yapılan bir çalışmada yapay şeker sukralozun yağ dokusundaki kök hücreler üzerindeki etkileri incelenmişti. Bu çalışmada sükraloz kullanımının yağ hücrelerinin metabolizmasını bozarak kilo almaya neden olabileceği ortaya konmuştu.
Page, “Çalışmamız, yapay tatlandırıcıların sinirsel ve davranışsal etkileri söz konusu olduğunda, önceki çalışmalardan elde edilen karışık sonuçlar için bağlayıcı olabilir. Farklı grupları inceleyerek, kadınların ve obezlerin yapay tatlandırıcılara karşı daha duyarlı olabileceğini gösterebildik. Bu gruplar için yapay olarak tatlandırılmış içecekler içmek beyni kandırarak aç hissetmesine neden olarak daha fazla kalori almalarına yol açabilir.”
Yapılan bu çalışmaya göre kadınlar ve obezite problemi olanların yapay tatlandırıcıları kullanırken, daha dikkatli olmaları gerektiği söylenebilir.
Bir Yorum