Sorting by

×
Alternatif EnerjiBilimElektronikİklim DeğişimiMühendislikTeknoloji Haber

Araştırmaya Göre Perovskit Güneş Pilleri Enerji Maliyetlerini 3 Ayda Telafi Edecek

perovskit pil

Northwestern Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı’ndan bilim insanları perovskit güneş hücrelerinin geleneksel silikon tabanlı güneş pillerine oranla enerji maliyetlerini 10 kat daha hızlı amorti edeceklerini buldu. Eğer bulgu doğrulanırsa güneş pillerinden demir çıkarılarak ömür boyunca çevreye olan etkileri de azaltılabilecek.

Solar panel kurulumları çevreye her ne kadar büyük katkısı olan teknolojiler barındırsa da, panellerin üretimi sırasında ve bakımında kullanılan enerji karbon izi olarak ortaya çıkıyor.

İşte bu şekilde değerlendirildiğinde üretilmesinden son kullanma tarihine kadar tipik solar paneller değerlendirildiğinde enerji maliyetleri ancak 2 ila 3 yıl içinde amorti ediliyor. Çünkü silikon panellerde yüksek saflıkta kristal plakalar kullanılıyor. Üretim için özel temiz odalar ve yüksek sıcaklık fırınları gerekiyor.

Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları yeni nesil perovskit bazlı güneş pillerinden yol çıkarak enerji amortisman tarihini 2 ila 3 ay olarak hesapladılar. Araştırmacılara göre silikon tabanlı pillerden hem daha iyi bir performans sergiliyorlar,

Geleneksel silikon tabanlı güneş pillerine , kıyasla perovskit güneş pilleri hem daha az enerji maliyetine sahip , hem de daha basit şekilde üretilebilecek. Elektrot materyalleri içeren solüsyonla substratla kaplanıyor ve buharlaşmaya  bir kez başladığında yüksek yoğunlukta kristalleşmiş perovskit tabakalarını mevcut panellere göre enerji ve maliyet kesrinde azaltıyor.

Araştırmada iki farklı perovskit hücresi için yapılan detaylı maliyet hesabında, panellerin maliyetinin % 80’ini ham madde giderleri oluşturuyor. Enerji maliyetlerini en aza indirecek materyaller seçildi.

perovkit batarya

Daha öncesinde perovkit pillerin üretilmesi için kullanılan altın gibi değerli madenler çevre açısından problem teşkil ediyor.

Fakat perovskit pillerin belki çevreye en büyük zararı,  kolayca bozunabilen kısmen organik moleküllerden üretilmesi nedeniyle çevreye verilecek zarar. Ayrıca çoğu perovskit pilde koruyucu tabaka olmaması dönüşüm verimini düşürebilir.

İşte bu nedenle perovskit pillerde halen CO2 etkisi, geleneksel silikon tabanlı pillerden(20 yıl ömür) oldukça yüksek.

Yine de araştırmacılar bu problemlerin 2 yıl gibi kısa bir sürede çözülebileceğini belirtiyorlar. Böylece geleneksel güneş pilleri yerini gelecekte perovkit pillerle değiştirecek.

Araştırma Energy & Environmental Science dergisinde yayınlandı.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu