Sorting by

×
BilimHaberlerİklim Değişimi

Araştırmaya Göre Aşırı (Ekstrem) Yaz Sıcakları Küresel Isınmayla Bağlantılı

NASA’lı bilimadamları tarafından yeni yapılan istatiksel analizler sonucunda karasal bölgelerde oluşan aşırı ısınma dalgalarının 1950’lerdeki aşırı sıcaklara benzediği açıklandı.

James Hansen NASA Goddard Enstitüsü Uzay Çalışmaları( GISS) Newyork’ ta baş araştırmacı istatistiklere göre oluşan aşırı ısınmanın sebebi küresel ısınma olabileceğini belirtiyor.

” Bu yaz aşırı sıcakların insanlar ve tarımsal alanlar üzerindeki etkilerini görüyoruz.” ve “Biz araştırmamızda bu ısınmayı küresel ısınmayla ilişkilendirdik, bilimsel kanıtlarla sunduk.”diyor Hansen.

Aşırı sıcak yazlar artık rutin hale gelmeye başladı. Daha önce dünyanın sadece % 1’lik karasal alanında 1951 ve 1980′ de bu tarzdan aşırı sıcaklar kaydedilmiş. Fakat, 2006′ dan beri dünyanın %10’u kadar karasal bölgelerinde aşırı sıcaklar tespit ediliyor. Bu derecede büyük bir sıcaklık değişimi doğal olamayacağından artık bu eğilimin doğal olmadığını gizlemek çok zor.Aşırı sıcakların küresel ısınmayla bağlantılı olarak daha sonraki yıllarda da devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu yazın oluşan sıcakların sonbahara doğru şekilleneceği ve yeni bir aşırı(ekstrem) sıcaklık kategorisi ekleneceği belirtiliyor.” Bu tarzdan anormallikler son 30 yıl için oldukça sıradışıdır, istatiksel verilerin yüksek güvenirliğine dayanarak, küresel ısınma olmadan bu kadar sıcak bir yaz olamaz” diyor Hansen.

Dünya sıcaklık haritalarına bakıldığında Teksas, Oklahoma,Meksika 2011′ de, Ortadoğu, Batı Asya ve Doğu Avrupa 2010 sonbaharına doğru yeni aşırı(ekstrem) sıcaklık kategorisine girmiştir.

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu