Sabah işe gitmeden önce dişlerinizi fırçaladınız ama o da ne dişetleriniz kanamış. Kronik dişeti hastalığınız belki de sizin Alzheimer olmanıza neden olabilir. Dişeti hastalığınızın nedeni olan Porphyromonas gingivalis adlı bakteri Alzheimer nedeni olabilir. Dişeti hastalığı her üç insandan birini etkilediğinden riskin ne kadar büyük olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat iyi bir haberimiz var, bu yıl büyük klinik denemelerine başlanan bir ilaç, P. gingivalis ‘in ana toksinlerini bloke edebiliyor. Yayınlanan bilimsel araştırmaya göre bu ilaç Alzheimer durdurabilir ve hatta tersine çevirebilir. Hatta bu hastalık için bir aşı bile yapılabilir.
Alzheimer tıptaki en büyük gizemlerden biridir. İnsanlar yaşlandıkça bunama tırmanışa geçiyor ve dünya çapında en büyük beşinci ölüm nedeni oluyor. Alzheimer bu vakaların % 70’ini oluşturuyor ve nedeni bilinmiyor.
Beyindeki bakteri
Bu hastalık genel olarak amiloid ve tau proteinlerinin birikimiyle oluşuyor . Bu proteinlerin artışıyla hastalık ilerliyor.
Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar bunama olmadan da insanların beyninde amiloid plakalar birikebileceğini göstermişti. Bu proteinler yönelik yapılan pek çok tedavinin işe yaramaması, bu hipotezin ciddi olarak sorgulanmasına neden oldu.
Buna rağmen , bir kanıt amiloid proteinlerin artışını bakterilere korunma mekanizması olabileceğini de gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmalarda Alzheimer’a neden olanın dişeti hastalığıyla ilgili bir bakteri olabileceğini de ortaya koydu.
Alzheimer hastası ölen ve yaşayan insanlarda dişeti hastalığı bulundu. Fakat bugüne kadar bu bakterilerin hastalığa neden olduğu veya beyin hasarından kaynaklı bir durum olduğu belli değildi.
Dişeti hastalığı ilişkisi
Birkaç araştırma ekibi tarafından P. Gingivalis üzerine yapılan araştırmalar beynin Alzheimerla ilgili bölümlerini işgal ettiğini ve enflamasyon yarattığını ortaya koydu. Hatta Alzheimerlı farelerde dişeti enfeksiyonlarının semptomları daha da kötüleştirdiğini ve sağlıklı farelerde Alzheimer benzeri beyin enflamasyonu, nöral hasar ve amiloid plaklara neden olduğunu gösterdi.
Yeni bir araştırmada Cortexyme’den Casey Lynch gingipainler adı verilen ve P.gingivalis’in kullandığı toksik enzimlere 54 Alzheimer beyin örneğinin % 96’sında rastladı. Ayrıca 3 beyinde bakterinin DNA’sına rastladı.
Böylece ilk kez bu bakterilerin plak oluşumundaki ilişkisi gösterildi. Ayrıca yeni araştırmada gingipainlerin tau proteinlerini dilimleyerek, nöronları öldürmesine neden olarak, bunamaya yol açabileceği de ilk kez gösterildi.
Kognitif bozunmaya giren hastalarda bu bakteri ve enzimleri yüksek seviyelerde bulundu. Ayrıca bunlarda daha çok amiloid ve tau birikimleri görüldü. Ayrıca araştırma ekibi Alzheimerlı insanları omurilik sıvısında da bu bakteriye rastladı ki, bu uzun süredir teşhis için kullanılan bir metot.
Ekip farelere P. gingivalis dişeti hastalığı verdiğinde, beyin enfeksiyonu,amiloid üretimi, tau proteini karışması ve Alzheimer’daki gibi beynin aynı bölgelerinde nöral hasar gözledi.
Cortexyme gingipainleri bloke etmek için molekül geliştirmişti. Bunlarda farelere verdiğinde, amiloid birikiminin durduğunu, beyin enflamasyonunun azaldığını ve hatta hasarlı nöronları kurtarıldığını gözlemledi.
Ayrıca ekip P. gingivalis ‘i öldürmek için antibiyotik de geliştirdi ama bakteri hemen direnç geliştirerek cevap gösterdi.
Yeni Tedavi Umudu
Alzheimer olmayan bazı insanlarda da P. gingivalis ve protein birikimleri görüldü ama düşük seviyelerd. Artık amiloid ve tau birikiminin Alzheimer başlamadan 10 ila 20 yıl önceden başlayabileceğini birikiyoruz. İşte bu nedenle P. gingivalis Alzheimer nedeni olabilir ama bu halen bir sonuç sayılmaz.
Diş eti hastalığı Alzheimer’den çok daha yaygındır. Ancak “Alzheimer, yaşamları boyunca semptomlar geliştirebilecek kadar hızlı bir şekilde gingipain biriktiren ve beyinde hasar oluşan kişilere saldırıyor,” diyor Lynch.
Bloke edicilerin en iyileri ilk testleri geçti. Ekip yakında omurilik sıvısı, bilişsel iyileşmeler ve öncesi-sonrası testleri için büyük bir deneme başlatacak. Ayrıca Melbourne ekibi de bir aşı geliştirmek için çalışıyor.