Sorting by

×
MekatronikTeknoloji HaberÜtopyaUzay-ZamanVideobilimYeni İcatlar

ALMAN ÖRÜMCEK ROBOTLARI AYDAKİ KRATERLERDE DONMUŞ SU ARAYACAK

Alman DFKI Robotik İnovasyon Merkezi ve ZARM ( Mikro Yerçekimi ve Uygulamalı Uzay Teknolojisi Merkezi)  Ay’ da kraterlerde bulunan donmuş suyu bulmak için ortaklaşa çalışan bir robot çifti üzerinde çalışıyor. RIMRES yani yeniden konfigüre edilebilir çoklu robot keşif sistemi projesi kapsamında tekerlekli bir taşıyıcıyla alınıp taşınabilir altı ayaklı robot teknolojileri kullanılacak.  SHERPA ve CREX adlı verilen örümcek robotlar kollektif çalışacak.

SHERPA gezgini, 2,4 metre boyunda ve hibrit teker-ayak sistemi kullanarak takılmadan ilerleyebiliyor. Tekerleklerin yetersiz olduğu bölgelerde dev ayaklar robotu kaldırarak, sıkışmadan kurtaracak. SHERPA’ nın birincil görevi izci robotun ulaşımını sağlayarak, ayın kraterlerinde su bulunmasına yardım etmek. Robot 1,8 metre uzunluğundaki koluyla rahatça izci robotu kaldırabiliyor.

CREX hexapod (altı bacaklı krater keşifçisi)  1 metre uzunluğunda ve 27 kg ağırlığında.  Fakat Ay’ da hareket etmek için boyutu oldukça küçük bu nedenle SHERPA robotu bu robotu taşıyarak istenilen yere götürüyor. Her ayağında eklemler ve çoklu sensörler bulunan robot engebeli arazilerde yürüyebiliyor, eğimli arazide hareket edebiliyor.

RIMRES projesi önceden SpaceClimber projesi olarak da biliniyor. Fakat önceden geliştirilen robotlar ayda hareket etmek için çok küçüktü. Yeni  geliştirilen örümcek robot CREX ise, sensörleri sayesinde kolaylıkla yönünü bulabiliyor ve 80 dereceye kadar eğime tırmanabiliyor.

Son zamanlarda robotların tasarımları ve marifetleri sayesinde gelecek giderek şekilleniyor.

 

Kaynak : http://www.gizmag.com/german-robots-explore-lunar-craters/26539/

dfki-rimres-4 dfki-rimres-6 dfki-rimres-5 dfki-rimres-0

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu