Alkol sarhoş eder ama nasıl? Kimi insan sevdiğinden, kimi insan kutlamak için, kimi insan da efkardan içmekte. Peki alkol alınca vücudumuzda neler oluyor? Bu haberde size alkolün vücudunuza yaptıklarını anlatacağız.
Pek çok alkol molekülü çeşiti vardır. İnsanlar ise etanol yani etil alkolü seviyor. Molekül teknik açıdan bir köpekçiğe benziyor. Karbon atomları birbirine bağlanarak oksijenden oluşan kafayı sabit tutar. 6 hidrojen atomu dağılır , ayakları ve köpeğin burnunu oluşturur. En son karbon atomu da kuyruğu oluşturur. Etanol suda çözünür ve aynı köpekçik gibi umulmadık pek çok pek yere gider.
Alkol suda çözündüğünden sindirim sisteminin başında yer alır ve suyla beraber kana karışır. Çünkü etanol önemli bir bileşendir, lipitleri geçebilir, böylece hücre zarından geçebilir. Böylece kaslara yayılır, metabolize olmadan derinin dışına çıkar. Kalbe gider ve beyinde dolaşır. Beyine ulaşması bütün gücünün sırrıdır.
Beyine ulaştığında beyinin önemli bir kısmı olan nucleus accumbensi etkiler. Bu nokta beyin ödül merkeziyle, hafıza merkezinin birleştiği yerdedir. Alkol nukleus accumbensi kısa devre yaptırarak, oldukça çok dopamin salgılamasına neden olur. Bu da insanların iyi hissetmesine neden olur.
Alkol insanların kendin güvenli ve konuşkan hissetmesine neden olur, bu nedenle yatıştırıcı gibidir. Beynin fonksiyonlarını baskılar. Alkol beynin ödül merkezini kapamaz. Aksine beyinde dolanıp durur. Sinirler birbiriyle iletişim kurarken, önemli bir kimyasal çıkarır. Diğer sinir bu kimyasalı reseptörleriyle yeterince kapınca, aktif hale gelir. Alkol pek çok çeşit reseptöre bağlanır. Alkol glutamat reseptörlerin çoğuna bağlanır ama onları aktive etmez. Glutamat nöronları uyarmaya çalışır ama çoğu reseptör bloke olduğundan, beyin giderek yavaşlar veya yatışarak cevap verir.
Alkol ayrıca GABA(gama aminobütirik asit) reseptörlerine bağlanır. GABA reseptörleri aktif olunca beyni yavaşlatır. Eğer sarhoş olan kişi uykulu ve sakin hissediyorsa beyin aktivitesi baskılanmıştır. Ayrıca bu kafeinin insanları ayık tutma nedenine benzer ama değildir. Kafein insanların uykusuz hissetmesine neden olabilir ama bu reseptörlerdeki blokajı kaldıramaz.
Aşırı alkol alımının ölüme neden olabileceğini herkes bilir. Fakat alkol alınca ölüm nasıl gerçekleşir? Alkol sinirleri baskıladığından ve bu sinirler vücudun her yerini etkilediğinden insanlar aşırı alkol aldığında ölebilir. Eğer yeterince alkol alınırsa kusma refleksi baskılanabilir ve bu nedenle kusmuğunuzda boğulabilirsiniz. Alkol beyni baskıladığından, beyinde nefes almayı ve kalp atışını kontrol ettiğinden dolayı nefes almayı kesince ölürsünüz.
Alkol vücutta karaciğerde parçalanır ve karaciğere bazı etkileri olur. Alkol aslında karaciğere doğrudan zarar vermez, fakat alkol yıkılırken oluşan yan ürünler zarar verir. Aynı zamanda metabolize olamayan alkol, böbreklerden idrar yoluyla, deriden sızarak veya ciğerlerden nefes yoluyla atılmaya çalışılır.
Ayrıca alkolün iyi yanları da yok değil. Bazı makalelere göre, günde bir kadeh şarabın kalbe iyi geldiğini, vücudun fonksiyonlarını düzenlediğini belirtiyor. Aslında tek ihtiyacınız olan ne kadar içtiğinizi bilmek.
Kaynak: http://io9.com/5939522/how-does-alcohol-get-you-drunk
Alkolün dengesini bozduğu insanlardan bazıları :D
sonda yazdığınız çok mantıklı ‘ne kadar tükeltikmesi gerektiğinin bilinmesi gerekli’