Sorting by

×
ElektronikMakalelerTeknoloji HaberYeni İcatlar

Yeni Geliştirilen Teknoloji Sayesinde Eski Kitaplar Kapağını Açmadan Okunabilecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları kitabın kapağından içindekileri okumaya yarayacak bir sistem geliştirdiler. Böylece nadir el yazmaları gibi kitaplara dokunmadan sayfalarını okumak mümkün olabilir. Geçtiğimiz çalışmada ekip üstteki dokuz sayfaya kadar her birine bir harf yazılmış sayfaları okuyabilmişti.

Fakat bu yeni sistem terahertz radyasyonun avantajını kullanıyor. Bu elektromanyetik radyasyon bandı, elektromanyetik spektrumda mikrodalgalar ve kızılötesi ışının arasında yer alıyor. Röntgen ışınları gibi diğer ışınlarda kullanılabilirken, ekip terahertz radyasyonu kullandı, çünkü bu radyasyon tipi boş sayfalar ve mürekkep arasında farkı ayırt edebiliyor. Bu tekniğin temeli ise farklı kimyasalların terahertz frekanslarda farklı absorbans göstermelerinden kaynaklanıyor. İşte mürekkep ve kağıt gibi eşsiz frekanslara sahip kimyasallar tam da istenilen parametrelere uyuyor.

MIT her sayfada kullanılan absorpsiyon farkını yakalayarak, karakterleri olabildiğinde net gösterecek bir algoritma yarattılar. Sonrasında bu algoritma Georgia Tech tarafından geliştirilerek, sıklıkla bozulan görüntüleri yani harfleri yorumlayabilecek hale getirildi.

“Boş sayfa ile mürekkep materyali arasında spektral farklılık var. Böylece spektral konstrastı ayarlayarak, önemli ölçüde geliştirerek, bilgisayar metodu geliştirdik. Bu sayede harfleri okunur hale getirebilecek yeni bir algoritma geliştirdik ki, bu da karakterleri algılıyor,” diyor MIT araştırmacı Barmak Heshmat New Atlas’a.

kitabi-disindan-okuma-mit
Terahertz Radyasyonla 7-9 sayfaları okuma – Photo courtesy of Barmak Heshmat.

Son  prototipteki terahertz kamera ultra kısa atımlarda terahertz radyasyon yayıyor. Bu atımlar sayfaların arasında hapsolmuş hava paketçiklerinden yansıyarak, kameraya monte sensörlerden geri yansıtılıyor . Her sayfada refraktif indeks farklı olduğundan ayrım sağlanabiliyor.



Atım sensöre çarptıktan sonra radyasyon algoritma tarafından analiz edilerek, her sayfadaki uzaklık  emisyon zamanı ve sensörden yansıyan radyasyon süresinden yola çıkılarak hesaplanıyor.
Sayfa uzaklıkları sayesinde ,algoritma sensörlere geri dönen radyasyondaki gürültüyü filtreleyerek görüntüleri ayrıştırıyor.

Şimdilik 9 sayfaya kadar yazılar okunabiliyor, bu sınırdan sonra geri yansıyan terahertz sinyali çok zayıf olduğundan sensörlerin farkı algılayabilmesi imkansızlaşıyor. İlerideki araştırmalarda dedektörün doğruluğu,radyasyon güç kaynağı geliştirilirse, sayfalarını açması çok riskli olan tarihi yazmalar kapağından okunabilir.

Araştırm Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Kaynak : http://newatlas.com/terahertz-radiation-books/45348/

MIT

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Geri bildirim: Yeni Geliştirilen Teknoloji Sayesinde Eski Kitaplar Kapağını Açmadan Okunabilecek - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Yeni Geliştirilen Teknoloji Sayesinde Eski Kitaplar Kapağını Açmadan Okunabilecek - HaberGaraj.com
  3. Geri bildirim: Haberde Lider – Yeni Geliştirilen Teknoloji Sayesinde Kitaplar Kapağı Açılmadan Okunabilecek
  4. Geri bildirim: Eski Kitaplar Kapağını Açmadan Okunabilecek … | FamaHaber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu