Washington Üniversitesi’nden bilim insanları ; tuğlaları iletken bir polimerle kaplayarak, onları süperkondansatöre dönüştürmeyi başardı. Bu sayede tuğlalara enerji depolanarak, elektrik üretilebiliyor.
Araştırma ekibinin yaptığı deneyle, yeşil bir led lambayı yakacak kadar voltaj üretilebiliyor. Araştırmacılar, böylece tuğlaları enerji depolamak için kullanılabileceklerini konsept olarak göstermiş oldu.
Hepimizin bildiği kırmızı tuğlalara, süperkondansatör kabiliyeti kazandırmak için PEDOT adı verilen özel iletken bir polimerle kaplandı. İşte bu sayede tuğlalar elektriği depolayan bir pil gibi kullanılabiliyor.
PEDOT adı verilen polimer, nano fiberlerden yapıldığından tuğlaların gözenekli yapılarına girebiliyor. Böylece tuğla elektriği ileten ve depolayan bir “iyon süngerine” dönüşüyor.
Böylece süper kondansatöre dönüştürülen tuğlalar, büyük miktarlarda enerji depolayarak, yükleniyor ve pillerden daha hızlı bir şekilde deşarj olabiliyor. Bu tuğlalar üstüste ya da yanyana dizilerek daha büyük veya daha küçük enerji depolama cihazları yapılabilir. Sonrasında üretilen bu duvar özel bir epoksiyle kaplanarak dış etmenlerden korunuyor ve elektriğin içerde kalması sağlanıyor.
Yapılan testlerde araştırmacılar tuğlanın 10 saniyede, 3 volta kadar yüklenerek yeşil bir LED lambayı 10 dakika kadar yakabiliyor. Sistem su altında bile çalışabiliyor. Bu tuğlalar güneş hücreleriyle birleştirilerek, mikroelektronik sensörler ve ışıklarla beraber çalıştırılabilir. Tuğlalar, süper kondansatör olduklarında saatte binlerce kez şarj olabilirler.
PEDOT kaplı tuğlaların acil durum aydınlatması olarak kullanılabileceğinin altı çiziliyor. 50 tuğlanın 5 saat boyunca acil durum aydınlatması yapabileceği iddia ediliyor.
Bu tuğla teknoloji oldukça basit ve ucuz olduğundan eski tuğlalar yeni tuğlalara dönüştürülebilir.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Washington University in St. Louis