Sorting by

×
AstronomiBilim-Kurgu SinemaDeneyselTeknoloji HaberUzay-ZamanVideobilim

Airbus’ın Yeni Uzay Habitatı Bilim Kurgu Filminden Fırlamış Gibi Görünüyor

Bilim kurgu filmlerindeki uzay gemilerinin için genelde ferah ve geniş gösterilir ama ISS’den de bildiğiniz gibi gerçekte uzay araçlarının için dar ve sıkışık olabiliyor. İşte Airbus bunu değiştirmek için Loop adını verdiği yeni bir uzay habitatı modülü tasarladı. Aynı Hollywood filmlerinden fırlamış gibi duran bu fütüristik tasarım uzay kapsüllerinin geleceğine yön verebilir.

Airbus’ın Loop tasarımında 1 metre çapında ve 8 metre yüksekliğinde, 3 kattan oluşan bir yapısı var. Her yaşam modülünde 4 kişiye kadar yer var. Ayrıca santrifüj katı sayesinde astronotlar yapay yerçekimiyle, yerçekimsiz ortamın negatif etkilerinden korunabiliyor. Ayrıca bilim katı sayesinde deneylerini gerçekleştirebilecekler. Bütün bu güverteler merkezde tünel adı verilen yapılar ve etraflarını saran sera modülleriyle bağlanıyor.

Airbus, olabilecek yerleşim düzenlerinden yalnızca biri olduğunu söylüyor. Ayrıca Airbus, her katı farklı görev hedeflerine uyacak şekilde uyarlayabileceğini veya sadece Loop’u mekanik unsurları tamamlanmış bir tür kabuk gibi teslim edebileceğini, ancak geri kalanı müşteri tarafından bitirmek için donatılmadan bırakılabileceğini belirtiyor.

Ayrıca 2030’da yakılarak yok edilecek ISS’in yerine, çoklu Loop modülleriyle yeni ve büyük bir yapı kurularak yeni bir istasyon kurulabilir. Ya da Spartan Space’in şişirilebilir ay habitatı gibi bir habitata bağlanarak kullanılabilir.

“Airbus LOOP modülleri aynı zamanda verimli ve sürdürülebilir operasyonları desteklerken, uzayda uzun süreli kalışlarda astronotlar için konforlu ve keyifli hale getirmek için tasarlandı. On yıllardır öğrenilen şeyleri temel alarak, geleceğin teknolojilerini kullanacak insanlığın gelecekteki görevlerinde destekleyecek: Alçak yörünge veya Ay Yörüngesi ya da uzun süreli Mars görevlerinde,” diyor şirket.

Videoda projeye daha yakından bakabilirsiniz.

Kaynak: https://www.airbus.com/en/airbus-loop

https://newatlas.com/space/space-habitat-airbus/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu