Sorting by

×
AstronomiUzay-ZamanVideobilim

NASA 2016’da Perseid Göktaşı Yağmurunda Artış Bekliyor

Her Ağustos’ta gezegenimiz antik bir kuyruklu yıldız olan Swift-Tuttle’ın gerisinde kalan bu meteroitler,  Dünya’da bize görsel bir şölen sunar. İşte bu sene bu atmosferik havai fişekler kuyruklu yıldızın kalbine en yakın noktadan geçecek muhteşem bir şov sunacak.

Her yıl Perseid meteor şovu 11-13 Ağustos arasında gerçekleşir. Diğer meteor yağmurları gibi Swiftt-Turtle kuyruklu yıldızında saçılan parçacıklar da , atmosfere girdiğinde bize görsel bir şölen sunuyor. Bu kuyruklu yıldız Güneş’in etrafını  133 yılda bir dönmektedir.

Yaklaşık 218,000 km/s hızla ilerleyen bu kuyruklu yıldızdan trilyonlarca ufak parçacık saçılmaktadır. Bu parçacıklar Dünya’nın atmosferine çarptığında parlak beyaz izler bırakır ki, bunlar gece muhteşem gözükür ve yıldız kayması olarak adlandırılır.

Perseid(kahraman)  ismi Perseus takım yıldızından gelir. Normalde dış saçaklardan tanecikler, merkezdekinden daha azdır. Fakat Jüpiter’in kütleçekimi bu akıntıyı bizim yolumuza çeker, bize yaklaştırarak bizi hareketin merkezine koyar.

NASA uzmanları 2016 yılında en son 2009’dakine benzer şekilde yoğun bir göktaşı yağmuru olacağına inanıyor.

“Hava tahminciler bu yıl Perseid yağmurunun, Ağustos ‘un 11-12’sinde iki katına çıkacağını gösteriyor. Mükemmel koşullar altında saatte 200 meteor gözlenebilir,” diyor NASA Meteroit Ortamı Ofisi’nden Bill Cooke.

Ayrıca gözlem en güzel  kuzey yarım küreden yapılacaktır. Karanlık, ışık kirliliğinden uzak bir yerde ;güzel bir göktaşı yağmuru yakalayabilirsiniz. Yüzlerce dilek tutabilirsiniz :D

Kaynak: http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/watchtheskies/perseid-meteor-shower-aug11-12.html

2015’deki Perseid Yağmuru

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu