Sorting by

×
Genelİlginç BilimTeknoloji Haber

Adaptif Cruise Kontrol (ACC) Sistemleri Sayesinde Trafik Sıkışıklığı Giderilebilir

2007’ de Exeter Üniversitesi’ nden matematikçiler otoyollardaki trafik sıkışıklığının normalde hiçbir neden olmamasına rağmen ,  sürücünün kritik hızının düşürmesinden kaynaklanan geriye dalgalanmadan kaynaklandığını gösterdi. Yani sürücünün hızının düşürmesi bir zincirleme reaksiyon yaratarak trafiğin yavaşlamasına neden oluyor. MIT( Massachussets Institute of Technology) matematik profesörünü geliştirdiği algoritmanın Adaptif Cruise Kontrol sistemlerine (ACC)  uygulanarak, trafik sıkışıklığını engelleyebileceği düşünülüyor.

Geçen sene Honda’ nın duyurduğu yeni teknoloji (public-road testing) sürücünün sürüş stilini algılayarak eğer sürücü trafiği karıştırıyorsa, sürücüyü bu tip hareketlerden kaçınması için sürücüyü uyarıyor.  Aynı zamanda Honda bu sisteme cloud(bulut) sistemlere bağlanarak aracın ACC sistemini otomatik senkronize ederek yollardaki sürüş rotalarıyla uyumlu hale getirebilmenin olası olduğunu belirtiyor.

MIT Bilgisayar Bilimleri ve Elektrik Mühendisliği’nden profesör Berthold Horn, günümüzdeki ACC sistemlerinin bulut olmadan çalıştığını ve bu sistemlerin sadece arabaların ön kısımlarını taradığını belirtiyor. Fakat bu sistem gerideki araçları izlemek için de kullanılır.

Bu sistem aynı anda hem önü hem de arkayı kontrol ettiğinden bilateral kontrol ismi veriliyor. ACC sistemi önden ve arkadan gelen bilgileri toplayarak arabayı düzgün tutmaya çalışıyor. Böylece sistem frenlere çok sert basmayarak arkadaki arabalardan korunabiliyor.

Horn bir bilgisayar bilimci olarak, algoritmasını test etmek için aşağıdaki GIF’ i yaptı. Bu 1 dakikalık GIF fren ışıklarını ve bilateral kontrol algoritması değişimini gösteriyor. Horn algoritma simülasyonunu desteklemek için sönümlü dalga denklemiyle bilateral kontrol modellemesi kullanarak matematiksel olarak teoriyi kanıtladı.

Horn sonunda algoritmasının oldukça iyi çalıştığını göstermiş oldu. Böylece sürücü reaksiyon süreleri ya da öndekiyle arayı kapama gibi farklı parametrelerde sorun yaşanmayacağını göstermiş oldu.

Fakat pahalı sensörler ve lazer bölge tarayıcılar yüzünden ACC sistemleri sadece lüks arabalarda bulunuyor. Ayrıca arkaya da bu sensörleri yerleştirmenin gerekmesi maliyeti arttırıyor.

Horn, bu problemin dijital kamera sistemleri gibi daha ucuz sistemlerle çözülebileceğini düşünüyor. Bağıl hızı ölçen binocular stereo iki kamera ile bu problemin giderilebileceğini söylüyor. Tabi iki kamera olunca hizalama için kalibrasyon gerekmesi de bir diğer problem.

Bunun birlikte profesör bugün trafik probleminin çözülmesi için, araçların büyük kısmında bu sistemlerin mevcut olması gerektiğini belirtiyor.

İstanbul ve Ankara’ daki trafik probleminin çözülmesine belki de halen onlarca yıl var.

algoritma trafik bilim

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu