Paleontologlar, kehribar (amber) içinde kemik, yumuşak doku ve tüyleri korunmuş halde 99 milyon yıllık bir dinozor kuyruğu parçası buldu. Bilim adamları kehribarda ayrıca demir izleri ve tortulara da rastladı. Kanada’daki Kraliyet Saskatchewan Müzesi’nden Ryan McKellar, kuyruk parçasının iyi korunmuş tüylerle çevrili sekiz omura sahip genç bir dinozora ait olduğunu açıkladı.
Araştırma ekibindeki McKellar, günümüzdeki kuşlar ve onların atalarından farklı olarak kemiklerin kuyruksokumu üzerinde birleşmediğini, uzun ve yumuşak tüylerin her yana dağıldığını, bu durumun da kuyruğun tarih öncesi bir kuşa değil dinozora ait olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Ancak McKellar, bu özelliklere rağmen söz konusu dinozorun muhtemelen uçamadığını, kuyruğun karşı cinsi etkileme ya da vücut ısısını düzenleme işlevi görmüş olabileceğini belirtti.
Tüy ve Dinozorlar Arasında İlk Kesin Bağlantı
Buluşa imza atan ekibin lideri Lida Xing ise, daha önce de kehribar içinde dinozorlar dönemine ait bazı tüyler keşfedildiğini; ancak bulunan tüyün çok iyi korunmuş olması nedeniyle ilk kez tüy ve dinozor arasında net bir bağlantının kurulabildiğine dikkati çekti.

Çin’deki Jeofizik Üniversitesi’nden Lida, buluşun 62 milyon yıl önce nesli tükenmiş dinozorların fosillerinden belirlenemeyen tüy yapısı ve bu hayvanların gelişimi konusunda ayrıntılı bilgi edinmeyi sağlayabileceğini belirtti.
Kuru kayısı büyüklüğündeki kehribardaki kuyruk kalıntısı, Linda Xing tarafından geçen yıl Myanmar’daki bir kehribar pazarında keşfedildi.
Bilim adamları ayrıntılarını tarayıcı ve mikroskopla inceleyen bilim adamları, üstteki tüylerin koyu kahverengi, alttakilerin de beyaz olduğunu gördü.
Kuyruk kalıntısının bulunması 1993’de gişe rekorları kıran, kehribar içinde bulunan fosilleşmiş bir sinekte dinozor kanı bulunmasının ardından DNA yardımıyla dinozorların yaratılmasını konu alan “Jurassic Park” filmini hatırlattı.
Ancak Alexande P. Wolfe, keşfin bu hayvanların yeniden yaratılmasını sağlayamayacağını ifade etti.
Wolfe, DNA ve hatta tüm nükleik asitlerin birkaç yüzyılda tamamen bozulduğunu ve Myanmar gibi tropikal iklime sahip bir ülkede ısının bu bozulma sürecini hızlandırdığını açıkladı.
Konuya ilişkin makale Current Biology dergisinde yayımlandı.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161208141637.htm
Araştırma Referansı :
Current Biology, Xing and McKellar et al.: “A Feathered Dinosaur Tail with Primitive Plumage Trapped in Mid-Cretaceous Amber” http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)31193-9 , DOI: 10.1016/j.cub.2016.10.008
2 Yorum