Sorting by

×
Teknoloji Haber

4G ile 4,5G Arasında Ne Fark Var ?

 

4,5G için haberleşme dünyasında çığır açması beklenen ve 2020 yılında geçilmesi öngörülen yeni nesil teknoloji 5G’nin habercisi de diyebiliriz . LTE-A (Long Term Evolution-Advanced) olarak da bilinir. Şuana kadar kullandığımız teknolojiler; 1G, 2G ve 3G’nin devamı niteliğinde bir teknolojidir. 4G’ye göre 3 katı daha fazla hız vaad etmektedir. Yani 300 Mbps (mega bit per second)’ lere kadar hız sağlayacaktır. 4G’deki bağlantı hızı 100 Mbps, 5G’de ise 1000 Mbps’lar mertebesindedir.

Siz de internet hızı ölçme işleminizi speedcheck platformundan gerçekleştirebilirsiniz.

4G ile 4,5G Arasındaki Farklılık Nedir?

4G teknolojisinde download ve upload farklı frekanslarda yapılır. Bunun yapılmasındaki asıl amaç, iki işlemin birbiriyle çakışmamasını sağlamaktır. Bu iki yolda bant genişliği iki katına çıkarılırsa aktarılan veri miktarını da iki katına çıkartmış oluyoruz. Buna çift taşıyıcılı internet denir ve taşıyıcı miktarını ne kadar arttırılırsa arttırılsın tek bir bağlantı ile internete erişmiş oluruz.  4,5G’de ise bu durum biraz farklı. En büyük özelliği olan taşıyıcı birleştirme ile aynı anda iki bağlantıyla (mobil ağ ve wifi) internete bağlanabiliyoruz. Bu da teoride hızımızı iki katına çıkartmış oluyor. 4G’de kullanılan upload ve download’u çift şeritli yola benzetirsek bu yol 4,5G’de mobil ağ ve wifi’nin de kullanılmasıyla 2 adet çift şeritli yola dönüşmüş olur.

Bu yeni teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte internetinde ucuzlayacağını söylemekte mümkündür.  Tabi buna dolaylı yoldan ucuzlama diyebiliriz. Şu an ödediğimiz internet parasının, bir önceki teknolojiye göre 2 katı daha fazla kota sunduğunu yukarıda anlatılan çift şeritli yol örneğinden anlayabiliriz.

1192282_620x410

4,5G (LTE-A) Gerçeği

Yalnızca DSL (Digital Subscriber Line) ve Fiber Optik kablolarıyla erişilebilen bağlantı hızlarına LTE-A ile kablosuz olarak rahatça erişebilmemiz mümkün olacak ve bu da bizi tüm iletişim kablolarına bağlı kalmaktan kurtaracaktır. Bu teknoloji de günümüzde kullanılan standart baz istasyonları gibi belli noktalardan verici görevini görmektedir. Dahası mevcut baz istasyonlarına göre daha az yer kaplayan, daha az enerji tüketen, daha fazla kapsama alanı sunan ve daha hızlı dolayısıyla da daha ucuz bir teknoloji olacaktır. Elbette ki gereken altyapının sağlanmasıyla bütün bunlar mümkün olacaktır. Dileriz en yakın zamanda bu gerçekleşir.

horizontal-gsm-family-evolution3

Erişim Hızları 

Teorik olarak bakacak olursak 4,5G’ye geçiş elbette ki sevindiricidir. Nitekim 300 Mbps’lara kadar internete erişim hızımız olacaktır. (Bu hız 4G ile 100 Mbps, 3G ile 28 Mbps’tır.) Buna karşın mevcut altyapıyla ortalama bağlantı hızlarımız; 3G ile 1,5 Mbps, 4G ile 6 Mbps, 4,5G ile de 18 Mbps olabilmektedir.

Nihai hedefin 5G olduğu düşünülürse de 4,5G ‘ye geçmek yerinde bir karar olmuştur. Yapılan çalışmalar ışığında 5G’ye 2020’li yıllarda geçileceği öngörülüyor ve bununla beraber teknolojinin de birçok alanda çağ atlayabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca Samsung tarafından yapılan açıklamaya göre, 5G teknolojisinin Güney Kore’de 2018 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları’nda kısmen de olsa kullanılmasının planlandığı ve bunun gerçekleşmesi halinde 2020 yılında Tokyo Olimpiyatları’nda kullanıma sunabileceklerini açıkladı.

Daha Fazla Göster

Eyüp Özkan

Bilim ve teknolojiye olan merakım lise yıllarına kadar dayanmaktadır. Hızla değişen teknolojiye ayak uydurabilmek için sürekli okuyor ve yazıyorum. Gerçek Bilim okuyucularını daha çok elektronik alanında gerçekleşen yeniliklerden bilgiler vermeyi hedefliyorum. İlham kaynağım ünlü bir Latince deyiş olan ‘Öğreterek öğreniyorum, yazarak düşünüyorum’ sözüdür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu