Japonya, Çin ve Birleşik Krallık’tan bilim insanlarından oluşan bir ekip, bir göktaşını yüzeyinde buz fosillerine dair kanıt buldu. Science Advances dergisinde yayınlanan makalede Acfer 094 meteoru ve elde edilen bulgular paylaşıldı.
1990’larda Cezayir dağlarında bulunan Acfer 094 meteoru yaşından dolayı büyük ilgi görüyor. Göktaşının yaklaşık 4.6 milyar yaşında olduğundan, oldukça ilkel bir göktaşı oluyor. 82 gram ağırlığındaki meteorun güneş sisteminin ilk oluştuğu zamanlara ait olduğuna inanılıyor. Bu nedenle bu göktaşının incelenmesiyle gezegenlerin ve gök cisimlerinin nasıl oluştuğuna dair ipuçları elde edilebilir.
Bu yeni girişimle meteor senkrotron radyasyon tabanlı X ışını hesaplamalı nanotomografiyle incelendi. Bu sayede meteorda 10 mikron genişliğinde gözenekler bulundu. Araştırmacılar bu gözeneklerin fosilleşmiş buz kristallerinin fosilleşmesiyle oluştuğunu ve meteorun yüzeyindeki küçük girintilerin bu kristallerine ait olabileceğine inanıyor. Meteorda kalan bu gözeneklerin bir kar çizgisi geçildiğinde oluştuğu düşünülüyor. Kar çizgisi için ;güneşi çevreleyen sanal bir küre olduğu ve buradan gelen ısının meteorlardaki buzu erittiği düşünülüyor.
Ayrıca araştırmacılar porlardaki bu mineral oluşumuna dair kanıt buldular. Kayanın içindeki su ve malzemenin etkileşimiyle oluştuğu düşünülüyor. Fakat bu sonuç yeni soruları da beraberinde getirdi: araştırmacılar bu gözeneklerdeki suyun , meteordaki mineralleri üretmek için yeterli olmadığını düşünüyor. Hatta daha fazla buz olmalıydı. Bu da normalde bu meteorun ana parçasının heterojen olabileceğini düşündürüyor. Ana parçası kar çizgisini geçtiğinde yüzey buzu eriyerek, gitti. İşte bu nedenle merkezdeki su miktarı ,dış tabakalardan daha yüksek olacak şekilde dağıldı. Bu nedenle elde edilen bu bulgu çok önemli çünkü, Dünya’daki suyun nerden geldiğini daha iyi anlamamızı sağlayabilir.
Bu bulgular suyun Güneş Sistemi’nin çok daha ötesinden geldiğini öneriyor.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-11-ice-fossils-meteorite.html
Bir Yorum