Sorting by

×
İlginç BilimJeolojiKimya

U-238 Uranyuma Dokunursak Ne Olur ?

uranyum tutma

Eğer uranyum metal halindeyse bir şey olmaz. Çünkü doğada bulunan %99’luk bolluktaki izotop, U-238 metali 4,5  milyar gibi çok uzun bir bozunma süresine sahiptir. Yani radyoaktif açıdan çok zayıftır. Fakat aynı kurşun metali gibi ağır bir metal olduğundan, az miktarlarda yutulur veya tozu solunursa böbreklerde hasara yol açabilir. Özellikle suda çözünebilir Uranyum tuzu veya bileşikleri cilt tarafından absorblanabilir.

Uranyum nitrat tuzu vb. bileşikler cilt tarafından emilebilir. Bu madde önceden siyah beyaz fotoğraflara kızılımsı renkler eklemek için kullanılırdı. Halen bazı yerlerde kullanılsa da çok nadirdir. Uranyum tozlarına dokunmadıkça çok problem olmayacaktır, elinizi yıkasanız yeter.

Doğada en bol bulunan uranyum izotopu U238’dir. U238 sindirilmedikçe pek problem yaratmasa da, diğer izotoplar sıkıntı yaratabilir.

U235 izotopu gama radyasyonu yayar, bu nedenle biraz daha zararlıdır. Bu atom bombası yapımında kullanılan maddelerden biridir. 6 Ağustos 1945’de Hiroşima’ya atılan atom bombasında U235 izotopundan 56 kg kullanılmıştı.

İzotopların yarılanma süreleri ve stabiliteleri oldukça önemlidir.

Uranyum 232 ısınır
Uranyum 232 ısınır

Fakat U232 kütlesini elinizde tutarsanız, elinizi yakacak kadar sıcaktır. Yarılanma ürünleri nedeniyle daha aktif ve toksiktir. İşte bu Uranyum 232 izotopundan uzak durun, gaz maskesi ve koruyucu ekipman kullanın.

uranyum 238

Zenginleştirilmiş Uranyum

Zenginleştirilmiş uranyum, içeriğindeki Uranyum-235 (kim. sembol 235U) oranı belirli yöntemlerle doğal seviyelerin üzerine çıkartılmış uranyum karışımıdır. Doğada bulunan toplam uranyum elementinin %99.284’ü Uranyum-238 (kim. sembol 238U) izotopundan oluşur. Zincirleme fisyon gerçekleştirme kabiliyeti bulunan tek uranyum izotopu olan Uranyum-235’in tüm uranyum rezervleri içerisindeki payı yalnızca %0.72’dir. Bu yüzden nükleer yakıt amaçlı olarak kullanılabilmesi için235U izotopunun uranyum karışımı içerisindeki oranı arttırılmalıdır.

Derecelendirme

Az zenginleştirilmiş uranyum, içeriğindeki 235U konsantrasyonu %0.9 ila %2 arasında olan uranyum yakıtıdır. Bu yakıt günümüzde CANDU gibi ağır su ile çalışan reaktörlerde kullanılan doğal uranyumun yerini almaktadır.

Geri kazandırılmış uranyum (GKU), bir başka az zenginleştirilmiş uranyum (AZU) sınıfıdır ve hafif sulu reaktörlerde kullanılan nükleer yakıtın yeniden işlenmesi ile elde edilir.

Orta zenginleştirilmiş uranyum, içeriğindeki 235U konsantrasyonu %2 ila %20 arasına çıkartılmış uranyum yakıtıdır. Özellikle hafif sulu reaktörlerde ve sivil/askeri araştırma reaktörlerinde kullanılır..

Yüksek zenginleştirilmiş uranyum, içeriğindeki 235U veya 233U konsantrasyonu %20’den daha yüksek olan uranyum yakıtıdır.

Nükleer silahlarda bulunan zincirleme fisyon yaratmaya uygun yakıt genellikle %85 veya daha fazla 235U içerir. Bu orana bazen silah düzeyi uranyum da denir. Teoride bir nükleer silah %20 düzeyinde 235U’den oluşan yakıtla da üretebilir, ancak bu verimsiz bir orandır. YZU ayrıca hızlı nötron reaktörleri, uçak gemileri ve balistik denizaltılar gibi deniz araçlarını itmede kullanılan reaktörlerde yakıt olarak yer almaktadır.

Kaynak : Wikipedia

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: U-238 Uranyuma Dokunursak Ne Olur?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu