Sorting by

×
MakalelerMühendislikUzay-Zaman

Mühendisler Mars Toprağından Tuğla Yapmanın Kolay Yolunu Buldu

Mars’ta bir yerleşmeyi planlayan keşif ekipleri, gezegenin kırmızı toprağından tuğla yapmak için fırınlama ya da katkı malzemesi kullanmaya gerek olmayacağını düşünüyor. Bunun yerine toprağı, bir çekicin yarattığı kuvvete eşdeğer bir basınçla sıkıştırmanın tuğla üretimi için yeterli olacağını düşünüyorlar.

Elde edilen bulgular 27 Nisan 2017’de Scientific Reports ‘da yayınlandı . Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden mühendislerden oluşan bir ekip ve NASA fonuyla gerçekleştirildi. Ayrıca, araştırma Mars ‘a 2033’de insan gönderme görevi ile kongreden geçti ve Donald Trump tarafından imzalandı.

“Mars’a gidecek insanlar inanılmaz cesur olmalılar. Onlar öncü olacaklar. Ben de tuğla yapan olarak onurlandırılacağım,” diyor UC San Diego’dan baş yapı mühendisi Yu Qiao.

Mars toprağını kullanarak, insanlar için barınak inşa etme fikri yeni bir şey değil. Fakat , burada astronotlara minimum öz kaynakla bir şeyler yapabilecekleri ilk kez ortaya kondu. Daha öncesinde nükleer enerjili tuğla fırınları veya kompleks kimya kullanarak Mars’taki organik bileşikleri bağlayıcı polimerlere dönüştürme planları vardı.

Kazayla Keşfettiler

Aslında, Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden başlarda Mars toprağını tuğlaya çevirmek için gereken minimum polimer miktarını hesaplamaya çalışırken, kazayla hiç gerekmediğini keşfetti. Mars toprağından malzeme ve işlemsiz tuğla yapmak için iki adım gerekiyor. Bunlardan biri esnek kap, bu deneyde lastik bir hortum kullanıldı. Diğeri ise yüksek basınç. Gereken basınç ise 1 metreden 4,5 kg’lık bir çekicin bırakılmasına yakın bir kuvvet.

Öncelikle küçük yuvarlak 1 inç yüksekliğinde toprak paletler üretilecek sonrasında onlar tuğla şeklinde kesilecek. Mühendisler Mars toprağına kızıl rengi eren demir oksit bileşiğinin bağlayıcı ajan olarak kullanılabileceğini düşünüyor.  Araştırmacılar benzer yapıyı tarayıcılarla inceledi ve ufak demir parçacıklarının kayalık bazalt yapıları kapladığını keşfetti. Demir parçacıklar ise temiz, düz kesime sahip olduğunu ve basınç altında kolayca bağlandığını gördüler.

Araştırmacılar ayrıca tuğlaların dayanımına baktı, betonarme çelik olmadan  çelikle güçlendirmiş çimentodan güçlü olduğunu gördü.

Bir diğer adım ise daha büyük tuğlalar üretmenin yolunu bulmak.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170427091723.htm

Referans:

  1. Brian J. Chow, Tzehan Chen, Ying Zhong, Yu Qiao. Direct Formation of Structural Components Using a Martian Soil Simulant. Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-01157-w

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geri bildirim: Mühendisler Mars Toprağından Tuğla Yapmanın Kolay Yolunu Buldu - Herşeyolog
  2. Mars araştırmaları “kazayla” da olsa hızlı bir şekilde devam ediyor, uzayın diğer gezegenlerin de yaşam olanağı sağlayamazsak Hawking’in de dediği gibi bu “hırsla” 1000 yıllık ömrü var insanoğlu insanın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu