
Deep Space Industries asteroitlerden tekrar uzay gemisi yapmak için maden çıkarmayı planlıyor. Maden arama robotları sayesinde uygun madenler tespit edilecek ve bu madenler çıkarılacak.Sonrasında ise 3-D uzay yazıcılarında işlenecek ve yeni robot uzay gemileri yapılabilecek. Yani artık asteroit ya da uzay madenciliği başlıyor diyebiliriz.
Geçen haftalarda Deep Space Industries firması uzaydaki madencilik planlarını açıkladı.
2 set küçük uydu sayesinde maden araması yapılacak ve dünyaya yakın asteroidlerde hafif madencilik yapılacak.
2015 yılında başlayacak 25 kg’ lık insansız uzay mekiği “ FireFly ” kolayca iletişim uydularına tutunarak yolculuk yapabilir. FireFly asteroidlerde 2 ay ila 6 ay arası çalışacak. Halen Dünya’ nın yörüngesinde mi kalacağı ya da uzaklardaki asteroitlere gidip gitmeyeceği belli değil.
2016’ da ise daha büyük olan 31,70 kg’ lık Dragon Flies yollanacak. DragonFlies ise asteroidlere uçarak 2 ila 4 yıl arasında numune toplayarak geri dönecek. Bu mekik bulunan madene göre bağlı olarak 20 ila 70 kg maden toplayarak geri dönebilecek.
Son olarak şirketin asıl amacına yeni geliştirdikleri ve “MicroGravity Foundry” adını verdiği 3D yazıcı (printer) sayesinde uzay mekikleri için parçalar üretecek. Bu yazıcı nikel yüklü gaz sayesinde uzayda metal parçalarını basacak. Şirket bu metal parçalarının geleneksel üretim metotlarından daha güçlü olacağını ve düşük erime noktasına sahip metalleri kullanacağını belirtiyor. Bu eşsiz dökümhane sayesinde ister Mars görevi için olsun, ya da yeni uydular üretmek için gerekli metal parçalar üretilebilecek. Ayrıca asteroitler yakıt elde etmek için kullanılabilecek.
Asteroitlerdeki buz kitleleri ve platinyum,paladyum, iridyum vb. gibi metaller sayesinde uzay mekikleri için yakıt elde edilebilecek. Böylece uzayda yakıt istasyonları kurularak, değerli metaller dünyaya taşınabilecek. Böylece belki de yıldızlar arası yolculuk için fırsat doğacak.
Deep Space Industries Başkanı David Gump, “Her yıl gezegenimizin etrafında irili ufaklı 1000 asteroit keşfediliyor. Büyük çoğunda su, nikel ve metan gazı olduğu düşünülüyor. Metan gazı yakıta dönüştürülebilir. Nikel, uzayda bileşen üretiminde kullanılabilir” dedi. Gump, yerkürenin etrafında bulunan 9 bin 500’den fazla asteroitin çok önemli ve büyük bir kaynak olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında da Google’ın patronları, ünlü yönetmen James Cameron ve uzay araştırmalarına verdikleri destekle tanınan bazı ünlü isimler, dev bir proje için güçlerini birleştirmiş, Planetary Resources adlı şirketi kurarak göktaşlarında maden aramaya karar vermişlerdi.
http://youtu.be/mDLEGMX_KZY
http://youtu.be/2xkM80kdXkg
Kaynak: http://www.popsci.com/science/article/2013-01/new-fleet-cubesat-asteroid-prospectors-will-fly-near-earth-space-rocks-2015