Sorting by

×
Bilimİklim Değişimi

2014 Yılı 1880’den Beri En Sıcak Yıl Oldu

global ısınma

NASA ve NOAA (Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi), kayıtların resmi olarak tutulmaya başlandığı 1880 yılından itibaren 2014 yılının en sıcak yıl olduğunu açıkladılar. NASA ve NOAA bilim adamlarının ortak araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında sıcaklık, 2005 ve 2010 yılındaki önceki rekorlardan ve son 38 yılın ortalamasından 0,04 C derece daha fazla oldu.

16 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan bağımsız bir analizde 2014 yılının en sıcak yıl olduğu belirtildi.

“Bu araştırmada NASA dünyanın iklim dinamiklerini, gözlenen ısınma eğilimlerini ve global skalayı ön planda tutmuştur,” diyor Washington NASA Merkezinde Bilim Misyonu yöneticisi John Grunsfeld.

“2014 yılı kaydedilen en sıcak yıldır ve NASA tüm dünyayı komple bir sistem olarak inceledi ve özelliklede iklim değişimleri üzerinde insanların etkilerini anlamamızı pekiştirdi.”

1880 yılından bu yana, Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığı yaklaşık 1.4 derece Fahrenheit (0.8 santigrat derece), büyük ölçüde gezegenin atmosferine karbondioksit ve diğer insan emisyonların artış ile tetiklenen bir eğilim arttı. Bu ısınmanın çoğunluğu son üç yılda meydana gelmiştir.

“Sera gazlarının emisyonları şu anda öyle gözüküyor ki iklim değişimleri üzerine hakim olmaya devam edecek,” diyor GISS direktörü Gavin Schmidt.

2014’teki sıcaklıklar gezegenin uzun vadeli ısınma eğilimi devam ettirirken, bilim adamları hala El Nino ya da La Nina gibi bu tür olayların neden olduğu ortalama küresel sıcaklık yıl için yıllık dalgalanmalar bekliyorlar. Bu olaylar veya tropikal Pasifik soğuma ve son 15 yılda uzun vadeli ısınma eğiliminin düzleşmesinde bir rol oynadığı düşünülmektedir. Ancak, 2014’teki rekor sıcaklık El Nino’yu yıl boyunca nötrolarak etkiledi.

“NOAA değişen dünya hakkında zamanında ve güvenilir ve bilime dayalı bilgiler sağlar. Biz iklim değişiklikleri izlemek gibi bir çevre istihbaratı, NOAA tarafından sağlanır. Bu değişiklikleri gözlemlemek ve bunlara müdahale etmek için NASA ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz ve gereken bilgileri temin ediyoruz,” dedi NOAA baş bilim adamı Richard Spinrad.

GISS analizinde Antarktika araştırma istasyonları tarafından elde edilen veriler kullanılmıştır. 6.300 hava istasyonu, deniz yüzeyi sıcaklıklarının gemi ve şamandıra tabanlı gözlemler ve sıcaklık ölçümleri yüzey sıcaklık ölçümleri içermektedir. Bu ham veri dikkate hesaplama çarpık olabilir dünya çapında sıcaklık istasyonları ve kentsel ısıtma etkileri çeşitli boşluk alan bir algoritma kullanılarak analiz edilmiştir.

NOAA bilim adamları, küresel sıcaklıkları tahmin etmek kendi yöntemlerini kullanırlar.

NASA uyduları filosu yanı sıra havadan ve yer tabanlı gözlemleri ile kara, hava ve uzaydan Dünya’nın gidişatını izler. NASA gözlemlemek ve daha iyi gezegenimiz nasıl değiştiğini görmek için uzun vadeli veri kayıtları ve bilgisayar analiz araçları ile Dünya’nın doğal sistemlerinin birbiriyle uyumluçalışmaları için yeni yollar geliştirir.

NASA Yer Bilimi Bölümü Direktörü Michael Freilich, tüm dünyadan elde edilen sıcaklık ortalamalarını değerlendirerek bu sonuca vardıklarını söyledi. Freilich, “İklim değişikliği, bizim çağımızın en büyük tehlikesi” dedi.

Güney Amerika, Çin, Rusya ve Avrupa’daki sıcaklık 20’nci yüzyıl ortalamasının 0,69 derece üzerinde gerçekleşti.

NASA’ya bağlı Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü Direktörü GavinSchmidt, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamasında, okyanuslarda büyük bir ısınma olduğunu bildirdi.

NOAA’nın Ulusal İklim Veri Merkezi Direktörü Thomas Karl ise Avrupa’nın ve okyanusların büyük bir bölümünde rekor sıcaklık artışları görüldüğünü ifade etti.

Ayrıca Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verilerine göre, Japonya’nın doğusunda ağustos ayında kayıtların tutulduğu tarihten bu yana en yüksek yağış oranı görülürken, ABD’nin batısı, Çin, Orta ve Güney Amerika’nın bir bölümünde kuraklık meydana geldi. Hatta Kaliforniya’da yaşanan kuraklığın sona ermesi için çok fazla yağmur yağması gerekiyor.

WMO’nun raporunda Eylül ayında Balkanlar’ın bir kısmında ortalamanın üzerinde yağış görüldüğü, Türkiye’nin bir kısmındaki yağış oranının ortalamanın 4 kat üzerinde kaydedildiği bildirildi.

Japonya Meteoroloji Ajansı da geçen hafta yayımladığı bir raporda 2014’ün son 120 yılın en sıcak yılı olduğunu açıklamıştı.

AYRICA:

2014 yüzey sıcaklık ölçümleri veri kümesi de mevcuttur:

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/

Metodoloji sıcaklık hesaplanmasında kullanılabilir yapmak için kullanılır:

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/sources_v3/

NASA’NIN Dünya bilim faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için, ziyaret edin:

http://www.nasa.gov/earthrightnow

KAYNAK:

http://www.aa.com.tr/tr/haberler/451538–2014-tarihin-en-sicak-yili-oldu

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150116153905.htm

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu