Sorting by

×
Alternatif EnerjiElektronikMühendislikYeni İcatlar

Fazla Üretilen Güneş ve Rüzgar Enerjisini Depolamak İçin Tüm-Sıvı Pil

sıvı pil

MIT’den bilim insanları güneş ve rüzgardan elde edilen fazla enerjiyi depolayacak tümüyle sıvıdan bir pil prototipi geliştirdi. Gökyüzünde güneş olmadığında, rüzgar esmediğinde bu pilde depolanan enerji, verilerek daha verimli enerji transferi sağlanabilecek.

Daha ucuz ve daha verimli enerji depolama sistemleri sayesinde alternatif enerji teknolojilerinde büyük gelişme yaşanabilir. Bu sayede sadece güneşli ve rüzgarlı havalarda değil, enerjiye ihtiyaç olduğunda ya da daha fazla enerji ihtiyacı doğduğunda takviye güç sağlanabilecek. Böylece enerjinin fazlası  depolanarak güneş ve rüzgar enerjisinde daha ucuza elektrik elde edilebilir.

Bugün ev tipi güneş enerjisi panelleri için katı piller satılsa da, büyük güneş tarlaları için daha pahalı ve verimsiz katı piller kullanmak gerekiyor. Fakat MIT ekibi(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)  tüm-sıvı pilin yanmış ve erimiş metallerle üretilebileceğini belirtiyor. Ayrıca daha büyük sıvı pilleri üretmek hem daha ucuza geliyor hem de bu piller daha uzun ömürlü.

Ekip magnezyum ve antimon elementiyle doldurulmuş tümüyle sıvı bir pil prototipi ürettiler. Bu pilin son versiyonunda lityum ve antimon kurşun karıştırılmış bir pil üretildi. İlk üretilen pile göre bu pil daha avantajlı. Antimon ve kurşun kullanımı daha ucuza geliyor. Ayrıca bu pil daha sıcaklıklarda çalışabiliyor. Diğer pil 700 C derecede çalışmasına rağmen son pil 450 C derecede çalışıyor.

Ekip pili 1800 saatlik bir şarj,deşarj testine bile tuttu. Bu verilerden yola çıkarak pilin 10 yılda sadece % 15 verim kaybına uğrayabileceği tahmin ediliyor.

Mühendisler güneş ve rüzgar enerjisini  güvenilmez doğaları gereği depolamanın ne kadar önemli olduğu biliyorlar. Örneğin geceleri elektriğe çok ihtiyaç olsa da güneş olmadığından elektrik elde etmek mümkün değildir. Tabi gün ışığında üretilen fazla enerjinin boşa gitmesi de işin cabası. Araştırma grupları volanlardan sıvı azot ve oksijen sistemlerine kadar pek çok depolama sistemi üzerine çalışıyor.

Kaynak :  PopSci 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu