Sorting by

×
BilgisayarBilimBilimsel GelişmeElektronikFizikGenelİlginç BilimÜtopyaUzay-Zaman

143 KM İLE KUANTUM IŞINLANMA REKORU KIRILDI

lazer

Waterloo Üniversitesi ve çeşitli ülkelerden bilimadamlarından oluşan ekip, hava boşluğunda  143 km uzağa kuantum ışınlamayı(teleportasyon) başararak bir rekora imza etti. Bu yeni kuantum ışınlama rekoruyla eski rekor olan 97 km olana rekoru geliştirmiş oldu.

Deney sonucu kuantum bilgi La Palma Kanarya Adaları ve Tenerife arasında başarıyla ışınlandı . Işınlamada ışığın tanecik formu olan fotonlar ışınlandı. Teknolojide büyük atılım yapacak bu yeni teknolojiyle uzaydaki uydularla haberleşmede kuantum iletişim teknolojisi kullanılabilecek.

Bilimkurgu filmlerindeki katı cisimlerin ışınlanmasına benzemeyen bu ışınlanmada, ışınlanma kuantum seviyesinde deneysel olarak gerçekleşiyor ve böylece kuantum bilgi işleme ve iletişim sağlanıyor. Kuantum Bilgi İşleme Enstitüsü’ nde     oldukça yeni olan ileri teknoloji ürünler geliştiriliyor.

Viyana Kuantum Optik ve Kuantum Bilgi Enstitüsü’ nün başkanlık ettiği projede , algoritmalar ve ekipmanlar Waterloo tarafından geliştiriliyor. Sonuçlar bu hafta Nature jurnalinde yayınlandı.

143 km uzağa kuantum ışınlama yapmak gerçekten önemli bir mihenk taşı, çünkü yerle yörüngedeki uydular arasındaki en kısa mesafe 143 km. Kaydedilen aşamayla yer istasyonları ve uydular arasında ışınlanma olasılığı doğdu. Anahtar hedefin bu iletişimi kurmak olduğunu belirten Prof. Thomas Jennewein projeyle işbirliği yapıyor.


Kuantum ışınlama ile bilgi transferi

Kuantum ışınlama ile bilgi transferi

 

Bu deney için Prof.  Jennewein, Kanarya Adaları arasında foton alışverişi sağlayacak algoritmayı yaparak, senkronize etti.

Fotonların ışınlanma durumlarını ölçmek için ultra hassas saatler gerekiyor. İki foton seviyesi arasındaki süre ise nanosaniye (saniyenin milyarda biri) boyutunda. Bu nedenle hassasiyet çok önemli.

Bu teknolojiyle özellikle güvenli iletişim ve kuantum bilgisayar ağlarının iletişim ağı kurulabilecek.

Daha önce 2011′ de Sahra Çölü’ nde yapılan deneme kum fırtınaları nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120905134356.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu