Sorting by

×
Astronomiİlginç BilimKimyaTeknoloji HaberÜtopyaUzay-Zaman

12 Kasım’da Rosetta’nın Philae Sondası Kuyruklu Yıldızda İneceği Bölgeyi Belirledi

sonda kuyruklu yıldza

Avrupa Uzay Ajansının (ESA ) Rosetta uzay mekiğinin Philae sondası 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına 12 Kasım 2014’de J bölgesine yani yeni adlandırılan Agilkia bölgesine inmeye hazırlanıyor. Agilkia Nil Nehri’ndeki bir adadan ismini alıyor. Adını Mısır’da bulunan Rosetta Taşı’ndan alan Rosetta , Mısır diline dair izler taşıyor. Ayrıca  bu isim  16 ile 19 Ekim arasında 135 ülkeden 8000 kişiden oluşan bir jüriden seçildi. Rosetta uzay mekiği dairesel manevralar çizerek kuyruklu yıldıza yaklaşıyor ve 12 Kasım  2014’de kuyruklu yıldıza sonda indiren ilk uzay aracı olacak.

 

Kuyruklu Yıldızı Kokusu Alındı

Rosetta’ki Çift Odaklı Kütle Spektrometre (DFMS) ve  Zaman Yansıtıcılı Uçuş Spektrometresi (RTOF) sayesinde kuyruklu yıldızın kokusu alındı. Yalnız bu koku hiç iç açıcı bir koku değil .Hidrojen sülfür ve amonyak nedeniyle  gök cisminde çürük yumurta ve at dışkısı kokusu geliyor. Çoğunlukla sudan oluşmak kaydıyla,karbon monoksit ve karbon dioksitten oluşan bir yapıya sahip . Bununla beraber aşağıdaki gazların olduğu düşünülüyor:

  • Su
  • Metan
  • Metanol(metil alkol-zehirli alkol)
  • Formaldehit (kanserojen bir kimyasal)
  • Hidrojen Sülfür
  • Hidrojen Siyanür
  • Kükürt Dioksit
  • Karbon Disülfür

Philae sonda aracının kuyruklu yıldızda yapacağı incelemeler, evrenin oluşumu ve hayatın başlangıcına dair bazı sırların aydınlatılmasını sağlayabilir.Ayrıca başta tek parça olduğu sanılan kuyruklu yıldızın sonradan iki parça olduğu anlaşıldı. Çuryumov-Gerasimenko/67P kuyrukluyıldızı, Kuiper kuşağına ait bir gök cismi olarak anılıyor. Kuiper kuşağı, Neptün gezegeninin yörüngesi ile Plüton gezegeninden daha uzakta kalan gezegenimsilerin var olduğu bir alan. Sonda aracı yapacağı incelemelerle kuyruklu yıldızların oluşumlarına da açıklık getirecek. Kimi uzmanlar kuyruklu yıldızları “evrenin derin dondurucuları” olarak niteliyor. Araştırmalar Güneş Sistemi’nin 4,6 milyar yıl önce nasıl meydana geldiğine dair ipuçları da sağlayabilir. Philae modülü bunun için 10 tahlil aracıyla donatılmış durumda. Bunlar arasında röntgen spektrometresi, ışık, elektromanyetik dalga ve ses ölçüm araçları da bulunuyor. Bu araçlar, kuyruklu yıldızın çekirdeğine kadar inceleme imkânı verecek. Rosetta şimdiye kadar Dünya’ya çok sayıda önemli veri yolladı. 2007 Şubat’ında Mars yakınlarından geçen araç, Stejns asteroidinin 800 kilometre kadar yakınından geçti. Rosetta, 2010 Temmuz ayında ise Lutetia asteroidinin 3 bin kilometre kadar yaklaştı. Dünyaya bu gökcisimlerinden görüntüler ve izledikleri yörüngelere dair önemli veriler yolladı. Rosetta uzay aracı ve Philae  sondası 2015’in Aralık ayına kadar kuyruklu yıldızda çalışacak.

Kuyruklu Yıldız Selfiesi
Kuyruklu Yıldız Selfiesi

Kaynaklar : http://www.gizmag.com/philae-agilika-rosetta-landing-site-comet/34582/

http://www.gizmag.com/rosetta-smell/34416/

Gerçek Bilim haberlerinden de bilgi alabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu