Sorting by

×
Doğa ve Çevreİklim DeğişimiMakaleler

Global Isınma Her Yerde Eşit Değil: Bazı Yerler Tam Tersine Soğumakta

global ısınma

Florida State Üniversitesi’nden bilim insanları ilk kez global toprak ısınmasına bakarak, son yüz yılda dünyanın hangi bölgelerinin ısınıp hangi bölgelerinin soğuduğuna ilişkin verileri net bir şekilde ortaya koydu.

Araştırmaya göre dünya giderek ısınsa da, tarihi kayıtlar dünyanın her yerinde global ısınmanın aynı hızda ilerlemediği anlaşıldı. Elde edilen bu yeni sonuç,  bilim adamlarını bile şaşırtmışa benziyor. “Global ısınma bizim anladığımız gibi değil, ” diyor Meteroloji Bölümü’nden Doç. Dr . Zhaohua Wu

Florida State Üniversitesi’nden Okyanus Atmosferik Tahmin Araştırmaları merkezinden Zhaohua Wu ve Fei Ji iklim araştırmaları yapan ekip,  Direktör Eric Chassignet ve Jianping Huang ile birlikte ortak çalışma yürütüyor. Wu ve meslektaşları tarafından geliştirilen yeni analiz metodu sayesinde 1900’lerden beri tüm dünya çapında (Antartika hariç) toprak yüzey sıcaklıkları değişiyor.

Bilim insanlarının daha önce yaptığı global ısınmaya dair araştırma ısınmanın her yerde aynı olmadığına ilişkin veri sağlamıyordu.  Fakat araştırma ekibi Arktik ve subtropikal bölgeler  iki yarım kürede kayda değer ısınma sirkülasyonu tespit ettiler. Fakat en büyük ısı birikimi ise kuzeyin orta yüksekliklerinde gözlendi. Ayrıca dünyanın bazı bölgelerinde gerçekten soğuma olduğu gözlendi.

“Global ısınma eşit olarak gerçekleşmiyor. Isıttığınız ve soğuttuğunu bölgeler mevcut,” diyor Chassignet.

Örneğin, 1910 ila 1980 arasında dünyanın geri kalanı ısınsa da, ekvatorun güneyinde (Andes civarı) gerçekten  bir soğuma var ve 1990’ lara kadar bir değişim yok. Yani ekvatorun güneyinde dünyanın geri kalanına kıyasla önemli bir değişim gözlenmiyor.

Dünya’nın nerede ve ne zaman ısınıp soğuduğuna ilişkin detaylı bilgi sağlanmasıyla daha geniş bir içerik elde edilebilecek.

 

Araştırma Referansı :

  1. Fei Ji, Zhaohua Wu, Jianping Huang, Eric P. Chassignet. Evolution of land surface air temperature trendNature Climate Change, 2014; DOI:10.1038/nclimate2223
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu