Sorting by

×
Tıp ve Sağlık

Yumurtalık Kistleri ve Doğurganlık Arasında Bir Bağlantı Var Mı?

Belli bir süre korumasız cinsel ilişki yaşadığı halde gebelik elde edemeyen ya da henüz genç kızlık döneminde olduğu halde yumurtalıklarında kist tespit edilen kadınlar, kısırlıktan endişe ederler. Yumurtalık kistleri ile doğurganlık arasında bir ilişki olup olmadığı ya da varsa bunun ne kadar etkili olduğu sorusu her daim akılları karıştırıyor. Zira pek çok kadın, gebe kalamıyor olmasını yumurtalık kistlerine bağlıyor. Ancak öncelikle bilmekte fayda var ki, günümüz itibariyle tespit edilmiş 5 çeşit yumurtalık kisti bulunmakta. Bu kistlerin her biri farklı nedenle ortaya çıkmakta ve farklı konularda etki göstermektedir. Buradan hareketler yumurtalıklarda bulunan her kistin gebeliğe engel olabileceği şeklinde bir yorumda bulunmak doğru olmayacaktır.

Yumurtalık kisti çeşitleri

  1. Endometrioma

Rahmi kaplayan dokuya endometrium adı verilmekte. Bu doku her hangi bir sebeple rahmin dışına taşıp yumurtalıklara ulaştığında, yumurtalıkları kaplamaya başladığında ise endometrioma adı verilen kist oluşuyor. Bu kistlerin kadının yumurtlama ve dolayısıyla da gebeliğine engel olabildiği biliniyor.

  1. Polikistik Over Sendromundan kaynaklanan yumurtalık kistleri

Polikistik Over Sendromu, kadının yumurtalıklarında çok sayıda küçük kistin oluşması sorunudur. Bu kistler, kadının adet döngüsünü, yumurtlama düzenini değiştirebilir ve olumsuz etkiler. Dolayısıyla da doğurganlığın olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir. Ancak çok yayılmadıklarında gebe kalmayı engelleyecek bir durum ortaya çıkmaz.

  1. Fonksiyonel kistler

En yaygın yumurtalık kistleri fonksiyonel kistlerdir, kadınların çoğunluğunda görülür ve folliküler kistler veya korpus luteum kisti gibi adlarla anılır. Bu kistlerin kadının normal adet döngüsü içinde oluştuğu ve aslında kadının gebe kalabilirliğini gösterdiği düşünülür. Bu bakımdan fonksiyonel kistlerin kısırlığa sebep olması ya da kısırlık göstergesi olması gibi durumlar söz konusu değildir.

  1. Kistadenom

Yumurtalıkların üstünde ortaya çıkan, bez hücrelerinden gelişen, kistik yapılı, iyi huylu tümörlerdir. Doktor kontrolü sonucunda kistadenomların, tedavi edilmesi gerektiği kanısı ortaya çıkarsa tedavi edilir, ancak bunların doğurganlığı engelleyici özellikleri yoktur.

  1. Dermoid kistler

Normalde kistler sıvı içerirken, dermoid kistler katıdırlar ve saç, cilt ya da diş dokularını içerirler. Bu kistlerin kısırlıkla, doğurganlıkla olumlu ya da olumsuz bir bağlantıları yoktur.

Ancak yukarıda sayılan tüm bilgilere ek olarak belirtmekte fayda var ki, yumurtalıklarında kist bulunan kişilerin doktorun öneri ve öngörüsü doğrultusunda tedavi edilmesi uygun olacaktır.

Kaynaklar:
https://www.bulenttiras.com/yumurtalik-kistleri-dogurganlik-arasinda-bir-baglanti-var-mi
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/expert-answers/ovarian-cysts-and-infertility/faq-20057806

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Yumurtalık Kistleri ve Doğurganlık Arasında Bir Bağlantı Var Mı? - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu