Sorting by

×
GenelMühendislikTeknoloji HaberYeni İcatlar

YENİ TEKER İÇİ ELEKTRİK MOTORLARI İNANILMAZ TORK ÜRETEBİLİYOR

proteanelectric

Günümüzde özellikle hibrit araçlar ve elektrikli araçlarda tekerlere güç aktaran özel elektrik motorlar kullanılıyor. Bu motorlar çekiş sistemlerinde yeni inovasyonlar yapılmasıyla  farklı bir boyuta taşınmaya başlandı. Protean Elektrik’ in yeni ve geliştirilmiş teker içi elektrikli aktarım sistemi, inanılmaz bir tork sağlıyor.

2013  Otomotiv Mühendisleri Topluluğu Dünya Kongresi’ nde tanıtılan teker içi elektrikli motor hibrit araba motorlarının bir parçası olarak tanıtılsa da aynı zaman tüm elektrikli araçlarda kullanılabiliyor. Normal benzinli motorlarda veya hibrit aktarım sistemlerindekinin aksine , birbirinden bağımsız çalışan teker için elektrikli motorlar çok hızlı tepki verebiliyor. Motorlar gücü tam istenilen bölgeye göre, sürüşe özelleşmiş bir şekilde yol durumuna adapte edebiliyor.

Mercedes’ in son ürettiği tümüyle elektrikli SLS modeli buna çok iyi bir örnek aslında.  Tekerler kaymaya, çekişe ve frene göre özel olarak adapte olabiliyor.

İşte Protean yeni teker içi elektrik motorları sayesinde  % 25 daha fazla tork sağlanıyor. Yeni elektrikli motor her tekere 100 beygir ve 1000 Nm tork sağlayabiliyor.  Bu tork sizi koltuğa yapıştıracak hatta çivileyecek kadar fazla. Bu inanılmaz bir hızlanma anlamına geliyor. Ayrıca bu sayede % 30 civarında yakıt ekonomisi sağlanıyor. Çünkü bu motorlar diğer elektrik motorlarından daha verimli. Ayrıca bu sayede frenlemede çıkan kinetik enerjinin % 85 ‘ i rejenere edilerek yeniden kazanılabiliyor.

Protean ‘ ın geliştirdiği 27 teknoloji ve tasarım patenti ödüllendirildi.

Protean denemelerini Vauxhall Vivaro cargo van, Guangzhou Automobile Industry Group (GAC) Trumpchi,  Ford F150 ve BRABUS Mercedes-Benz E sınıfında yaptı.

Teker içi elektrik motorlarının teknolojinin geleceği olduğu şimdiden belli. Artık daha hızlı daha verimli elektrikli veya hibrit araçlarımız olabilir.

Tabi Türkiye’ de yüksek vergiler bence en azından çevreci teknolojiler barındıran elektrikli arabalar ve hibrit arabalarda düşürülmeli ki, geleceğe daha umutla bakalım.

Kaynak : http://www.gizmag.com/protean-electric-unveils-in-wheel-electric-drive-system-for-hybrids-and-evs/27110/

proteanelectric-9

 

proteanelectric-10

 

 

 

proteanelectric-0

proteanelectric-1

proteanelectric-2

proteanelectric-8

 

proteanelectric-7

 

proteanelectric-5

 

proteanelectric-3

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bu motor, aracı hareketlendirebildiği gibi durdurabilir diye düşünüyorum. Mevcut balata, disk sistemli frenler de böylece rafa kalkar, ne dersiniz?

    1. Tesla Model S gibi elektrikli arabalarda bahsettiğiniz teknolojiler kullanılıyor. Ayrıca günümüzde rejeneratif fren denilen bu sistemler aracın fren yapıldığında potansiyel enerjisini depolayarak elektrik enerjisi ve dolayısıyla kinetik enerjiye dönüştürebiliyor. Hatta bu tip araçlar tek pedalla sürüş denilen bir teknoloji var. Fren yerine ayağınızı gazdan çektiğinizde araç otomatik frenleyerek hem enerji depoluyor hem de frenleme sağlıyor. Haberimizde bu aracı görebilirsiniz.
      http://www.gercekbilim.com/2012-nin-en-iyi-otomobil-teknolojileri/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu