Sorting by

×
Tıp ve SağlıkYeni İcatlar

V- CHİP KART İLE 50 FARKLI KAN TESTİ TEK SEFERDE YAPILABİLİYOR

Normalde , pek çok tıp laboratuvarında kan testleri uygulansa da bazen bu testler oldukça zorlaşabilir. Kan numunesi vialin tümünü doldurmalı ve bu numuneler kütle spektrometresi gibi pahalı laboratuvar cihazlarında test edilmeli. Elde ettiğiniz sonuç oldukça  kesin fakat , anlık veriler sağlamıyor ve eğitimli personel tarafından yapılması gerekiyor. Ayrıca numune almak o kadar önemli ki, numuneler düzgün alınmadığı takdirde sonuçlarda hatalar olabiliyor. Bununla birlikte artık bütün bu alışagelmiş yöntemler belki de değişmek üzere. Houston Methodist Hastanesi Araştırma Enstitüsü ve MD Anderson Kanser Merkezi’nden bilim insanları  kredi kartı büyüklüğünde bir damla kanla 50 farklı maddeye kadar kan testi yapan  bir kart ürettiler. Bu analizin maliyeti ise sadece 10 dolar .

Dr. Lidong Qin’ in başkanlık ettiği ekip buna volumetrik kart çipi yani V-chip adını verdi.

Bu testte iki ince cam tabakası arasına 50 ince hazne açılmış. Her haznede ise 50 spesifik  protein için özelleşmiş antikorlar bulunuyor.  Ayrıca her haznede katalaz enzimi hidrojen peroksit ve boya bulunuyor. V-chip boyunca kan veya diğer bir vücut sıvısından bir damla boydan boya sürülüyor.

Başlangıçta bütün hazneler bir diğerinden yalıtılmış bulunuyor. İki cam tabaka bir diğerinin üzerinde kaydırıldığında mikro sıvı kanalların zig zag yaparak boylu boyunca bir çizgi çiziyor. Bu numune sıvısı kanal boyunca akınca , her hazneye doluyor.

Antikorlar insülin , ilaç veya virüs gibi bir maddeyle birleşince katalaz enzimi aktifleşerek  hidrojen peroksiti, su ve oksijene ayırıyor. Bu gaz ise boyayı kolon boyunca ilerleterek kullanıcı tarafından gözlenmesini sağlıyor.  Numunede madde miktarına göre daha fazla boya yükselerek miktarın tahminine yarıyor. Yani V-chip kan testi aynı bir çubuk grafik gibi çalışarak, hedeflenen malzemelerin gözlenmesine yarıyor.

Laboratuvar cihazlarıyla yapılan testlerler tabi ki daha detaylı ve doğru testler gözlenebilir. Fakat gelişmemiş bölgelerde ve arazide bu testi kullanmak işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu test acil servislerde veya ambülanslarda kullanılabilir. Ayrıca böylece ilaçlar,zehirler oldukça çabuk tespit edilerek  çok değerli olan zamanı bize kazandırabilir.

Qin ve ekibi şimdi V-chip testlerini daha kullanıcı dostu hale getirmeye çalışıyorlar. V-chip’ le ilgili araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı. Ayrıca videoda testin nasıl uygulandığını görebilirsiniz.

Kaynak: http://www.gizmag.com/v-chip-fluid-testing-card/25594/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu