Sorting by

×
BilgisayarBilimsel GelişmeElektronikKimyaMühendislik

Pil Teknolojisinde Devrim – Basılabilir Katı-Hal Pil Devrimi Başlıyor

kalplikupapil

Bilim insanları istediğiniz şeklin üzerine basılabilen solid-state (katı hal) pili üretmeyi başardı. Farklı cisimlerin üzerine basılarak yapılan denemeler gerçekten umut verici gözüküyor. Araştırmacılar örnek olarak kalp şeklinde bir pili kupa bardağın üstüne bastı. Ayrıca karton biz gözlükten ve hatta PRISS harflerinden piller basarak LED lambaları yakmayı başardı.Bu sayede cisimler pil haline de getirilebilir.

Mevcut Li-iyon piller üretildikten sonra ancak belli şekillerde olabiliyorlar. Bu pillerde elektrotları ayırmak için ayırıcı zarlar kullanılır. Bu nedenle bataryanın yanıcı sıvı elektrolitle kaynaşmaması gerekiyor. Bazen piller zarar gördüğünde bu  nedenle patlıyor.

Araştırmacılar devrim niteliğinde bir gelişmeye imza atarak geleneksel ayırıcı zarları elimine edecek bir teknoloji geliştirmeyi başardılar. Zar probleminin üstesinden gelmek için iyon ileten bir ortam gibi davranan basılabilir katı hal elektrolitleri ürettiler.

“Yeni katı hal elektrolitleri basılabilir ve UV radyasyonla sertleştirilebiliyor. Böylece alternatif ayırıcı membran gibi davranabiliyorlar,” diyor Güney Kore Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST)’nden Prof. Sang-Young Lee,

Basılabilir elektrolitler pasta formunda olduğunda etkili olarak ayraç membranlar gibi davranıyor. Elektrotlar basılabilir bir sıvı çimento benzeri yapıdan oluşuyorlar. Birkez yüzeye basılınca, UV ışıkla kürlenebiliyorlar. Bu proses sayesinde diğer pil üretim aşamalarındaki, sıvı elektrolit enjeksiyonu ve solvent kurutumuna gerek kalmıyor.

pilgözlük

PRISS (printable solid-state battery –basılabilir katıl hal pili) herhangi bir şekle basılabilir, kıvrımlı yüzeylere pürüzsüzce entegre edilebiliyor. Bu sayede bir cep telefonunun dış çerçevesi pil haline getirilebilir. Yapılan testlerde pilin diğer esnek pillere yakın bir performans sergilediği görüldü. 30 şarjdan sonra halen % 90 kapasiteyle çalışabiliyor.

Araştırmacılar bu sayede tüm alana pili basarak pilin kalınlığından istifade edebileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca araştırmacılar 3D ve inkjet teknolojileriyle doğrudan elbiselere basılabilecek piller üzerinde çalışıyorlar. Bu sayede ambalajlar , akım toplayıcıları gibi pek çok şey pil haline getirilebilir. Basılabilir pillerin 5 yıla kadar pazara çıkabileceğini belirtiyorlar.

Araştırma Nano Letters dergisinde yayınlandı. 

Kaynak:  http://www.gizmag.com/priss-printable-solid-state-battery/38891/

priss pil

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu