Sorting by

×
Teknoloji HaberUzay-Zaman

NASA ÇIKINTILI ROKET PARÇALARINI ÜRETMEK İÇİN 3 BOYUTLU LAZER YAZICI KULLANIYOR

NASA mühendisleri 3D lazer yazıcı sistemlerini kullanarak çıkıntılı metal parçalarını, örneğin roket motorlarının bileşenleri gibi parçaları üretmek ve yeni nesil Uzay Fırlatma Sistemi’ nde (Space Launch System -SLS) kullanmak istiyor. Bu metoda “ seçici lazer eritme- selective laser melting  (SLM) “ deniyor. Böylece fabrikasyonu düzenleyerek, üretim maliyetleri önemli ölçüde azaltmak isteniyor.

Roket motorları aynı İsveç saati gibi kompleks fakat, bu saatler bile bu derece pas yapıcı, dondurucu sıvılarda, çeliği eritebilecek kadar sıcak gazlarda, aşırı gerilim ve titreşim altında çalışamaz. Roket motorları ise en başından beri bunların hepsine göğüs geriyor ve bunu yaparken çok kısıtlı bir alanda kusursuz tasarlanmış dişliler ve mekanizmalar kullanarak bunu gerçekleştiriyor. İşte bu parçaları üretmek oldukça detaylı, zaman harcanması gereken pahalı bir iş. Çünkü bu parçalar oldukça çok kıvrıma sahip. Fakat 3D yazıcılar için sıradan bir iş.

 

Uzay fırlatma sisteminde kullanılacağı parça ,  M2 Cusing Makinesi Konsept Lazeri’ yle üretildi. Lazerin üreticisi ise  Hoffman İnovasyon Grubu , Lichtenfels(Almanya) . M2 diğer 3D yazıcılarla aynı prensibe sahip olsa da polimer yerine paslanmaz çelik kullanıyor. Sıcak çalışılan çelik alüminyum, titanyum ve nikel alaşımından oluşmakta ve bu da 200 W fiber lazer demek.

“Temelde, bu makine metal tozunu alarak, yüksek enerjili lazerle eriterek onu kalıba döküyor. Lazer erimiş toz tabakasını kaynaştırarak ihtiyacımız olan en çetrefilli parçaları üretmemizi sağlayacak. Bu proseste en kompleks geometrilere ve en kesin mekanik özelliklere sahip parçalar, 3 boyutlu bilgisayar tasarımı yardımıyla yapılabilecek, “ diyor geliştirilmiş üretim ekibi lideri Ken Cooper, Marshall Merkezi’ den.

Kaynaksız Lazer test üretimi
Kaynaksız Lazer 3D test üretimi

 

Bu metot üretilmesi zor olan ve parça parça  üretilerek birleştirilen parçaları , tek seferde yapmaya imkan sağlıyor. Bu pek çok fabrikasyon problemini ortadan kaldırarak, üretim maliyetlerini nerdeyse yarıya indiriyor.  Ayrıca bu metot iş güvenliğini de arttırıyor. Çünkü titanyum gibi metal tozları havaya birleştiğinde yanabiliyor ve M2 bunu nötr bir atmosferde yaptığından sürekli kontrol gerektirmiyor.

“ Bu proses üretim süresini oldukça çok azalttığından bazen ayları haftalara hatta, günlere kadar indiriyor. Bu gerçekten maliyetleri düşürerek zamandan kazandırıyor. Ayrıca parçaları kaynakla biraray gelmediğinden daha güçlü ve güvenilir oluyor. Bu da daha güvenli araçlar yapmamıza imkan tanıyor,” diyor SLS Motor Ofisi’nden parça entegrasyon lideri Andy Hardin.

NASA J-2X motoru
NASA J-2X motoru

 

NASA J-2X  motorunun parçalarını M2 lazerini kullanarak basmayı planlıyor. Bu parçalar sonra dayanım ve alev testlerine tabi tutulacak. Eğer parçalar başarılı bulunursa, yeni görevlerde astronotları aya veya ötesine götürmek için yapılacak mekiklerde kullanılacak.

Uzay fırlatma istasyonu ilk insansız geliştirme uçuşunu 2017 ‘ nin sonunda yapmayı planlıyor.

Kaynak: http://www.gizmag.com/3d-printing-rockets-nasa-sls/24909/pictures#6

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu