Sorting by

×
BilimMekatronikTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

Kas İmpulslarıyla Çalışan Prostetik Kol FDA Onayını Aldı -Video

robot kol

Prostetikler son yıllarda yapay kaslar ve gelişmiş sibernetik sistemler sayesinde üretilen, akıl kontrolüyle çalışan özel makineler aslında. Her türlü gelişmeye rağmen her insanın bu cihazları kontrol etmeleri pek mümkün değil. Buna rağmen DEKA prostetik kol, sistemi hastanın kas sinyallerinin robot kola ileterek FDA onayı alan ilk protez kol oldu. Gerçeğine işlevsel açıdan oldukça yakın çalışan ve oldukça kompleks görevlerin üstesinden gelen düşünce gücüyle çalışan kol gerçekten teknoloji harikası .

Manchester’ da kurulan DEKA firmasının ürettiği bu biyonik kol  gerçekten inanılmaz bir teknoloji. DARPA’nın devrimsel prostetik programında geliştirilen  kol protezlerinin doğala oldukça yakın seviyede tepki veriyor. 1912’de geliştirilen split-hook elden beri geliştirilen prostetik kollar bugün ampüte insanlar için vazgeçilmez bir buluş.

DEKA’nın geliştirdiği bu kolda kas gücü kullanıldığından daha az yorucu ve daha komplike kontrol sağlanıyor. Omuz ekleminden, ya kol orta-üstünden kullanılabilen bu kol uzuv kaybı yaşayanlar için gerçekten eşsiz bir kullanım sağlıyor. Kaslardan gelen elektrik sinyalleri elektromiyogram elektrotlarıyla toplayan DEKA kolu kullanımı kolaylaştırıyor. Aslında kırk yıldan beri kullanılan Boston kolu da benzer özelliklere sahip.

 

The DEKA Arm was developed as part of a DARPA program

Fakat DEKA kolu batarya kullandığından çoklu bağlantıları eşzamanlı olarak kontrol edebiliyor. 8 yıldır geliştirilen kol hafifleştirilerek, motorları küçültülerek elektronik donanım olarak geliştirildi .

DEKA’nın yaptığı klinik çalışmalara göre günlük işleri yaparken, bu kol % 90′ a kadar başarı sağlıyor. Bu sayede ampüteler yemek hazırlayabiliyor, saçlarını tarabiliyor ya da kapıyı kilitlemek gibi gündelik hayatta karşılaştıkları işleri kolaylıkla halledebiliyor. Bu onay sayesinde ampütelerin işleri oldukça kolaylaşacak.

Kaynak : http://www.gizmag.com/deka-arm-fda-approval/32011/

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu