Sorting by

×
BiyolojiElektronikFizikGenelHaberlerİlginç BilimTıp ve Sağlık

Tıpta Çığır Açacak Gelişme: Dünyanın İlk Biyonik Gözü Çalışıyor

biyonik göz

Biyonik Vizyon Avustralya’ daki araştırmacılar 24 elektrotlu ilk biyonik gözü çalıştırmaya başardılar. Bayan Dianne Ashworth, retinitis pigmentosa nedeniyle kalıtsal olarak görme kaybına sahipti. Fakat şimdi yeni geliştirilen biyonik göz implantı sayesinde bir miktar görüş kazandı. Tutkulu bir teknoloji hayranı olan Bayan Ashworth biyonik göz programıyla sürekli işbirliği yapıyor.

” Gerçekten ne olacağını bilmiyordum ama sonra aniden ufak bir parlama gördüm. Her zaman gözümün önünde farklı bir şekil belirdiğinde bir uyarılma oluyor.” diyor bayan Ashworth.

Profesör Emeritus David Penington  Biyonik Vizyon Avustralya’ da yönetici ve şöyle anlatıyor:  ” Bu sonuçlar bizim en iyi beklentilerimizi karşılıyor ve böylece bizim görmeyi sağlayabileceğimizi gösterdi. Bayan Ashworth’ün daha iyi görmesi için geliştirme gerekiyor. Asıl büyük adım bu cihazı tümüyle bitirdiğimizde ortaya çıkacak.”

Peki Nasıl Çalışıyor ? 

Bu ilk prototipte 24 elektrotlu retinal implant var. Küçük bir kurşun kablo gözün arkasından kulağın gerisine uzanıyor. Laboratuvarda olan dış bir sistem ise araştırmacılara implantı uyararak ışığın parlamasının çalışılmasını sağlıyor. Bayan Ashworth’ den gelen direktifler yoluyla araştımacılar görüş işlemcisi geliştirilerek öyle ki, ışık parlamaları kullanarak görseller yaratılabiliyor. Ayrıca bu protipte bir dış kamera bağlanmış değil.

Araştırmacılar 98 elektrotlu geniş açı implantı ve yüksek çözünürlüklü 1024 elektrotlu implantı test ediyorlar. 2013-2014 yıllarına kadar bu gelişmeden yola çıkılarak teknolojinin evrileceği tahmin ediliyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120831065003.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu